Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba fotografija „Mostovi Beograda“

Izložba fotografija „Mostovi Beograda“

Stari, novi i zaboravljeni mostovi Beograda predstavljeni su na istoimenoj izložbi koja će biti otvorena do 22. januara, postavljenoj na uglu Knez Mihailove i Zmaj Jovine, u organizaciji Muzeja grada Beograda.

Beograđani i gosti prestonice biće u prilici da na velikim panoima vide pregršt fotografija i pisanih informacija o nastajanju beogradskih gorostasa. Od već postojećih, do onih zaboravljenih među mlađima, pa do novog simbola grada – Mosta na Adi. Ideja izložbe je da se predstave istorijske prilike, razvoj i urbanizacija grada kroz izgradnju prestoničnih mostova, uz ukazivanje i na njihovu simboličnu ulogu spajanja ljudi i kultura, istakla je direktorka Muzeja grada Beograda Danica Jovović Prodanović

Autor izložbe je istoričar i viši kustos Muzeja grada Beograda Darko Ćirić, a dizajner Ivan Benusi.

Na izložbi se mogu videti prve skice i fotografije najstarijeg mosta na Savi, koji je za potrebe železnice pušten u funkciju davne 1884. godine. Takođe, zaboravljeni Most kralja Aleksandra Prvog, koji je srušen u Aprilskom ratu 1941. godine, kao i izgradnja novog Brankovog mosta, na njegovim temeljima.

U podrobnom objašnjenju posetioci se mogu informisati da postojeći most nosi ime po istaknutom srpskom piscu iz perioda romantizma Branku Radičeviću, kao i da je u periodu socijalizma imao naziv Most bratstva i jedinstva. Sugrađani mogu da vide i nekadašnji most Kralja Petra Drugog, koji se nalazio na mestu današnjeg Pančevačkog mosta, takođe srušenog u toku Drugog svetskog rata, ali i njegovog naslednika, koji i danas ponosno stoji kao i dalje jedini most na Dunavu u prestonici.

Ipak, svedoci smo da je počela izgradnja još jednog mosta na moćnoj reci, koji će premostiti obale od Zemuna do Borče, a sledeće godine će početi i dugo čekana rekonstrukcija popularnog Pančevca (u vreme SFRJ zvaničan naziv mosta bio je Most Crvene armije). U drugom delu izložbe mogu se videti mostovi novije generacije, koji su građeni šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, poput Novog železničkog mosta, i „Gazele“, pa do atraktivnih fotografija izgradnje novog Mosta na Adi. Na istom panelu ljubitelji istorije mogu se informisati o mostu preko Ade Ciganlije, predstavljenom skicama Đorđa Kovaljevskog još davne 1923. godine, što je kao futuristička ideja ostvareno tek u 21. veku.

Turista iz Austrije Kristijan Štih, koji je odlučio da Božić i Novu godinu provede u Beogradu, izrazio je zadovoljstvo izložbom, jer je u prilici da se upozna sa istorijatom beogradskih mostova, koja je, osim na srpskom, priređena i na engleskom jeziku.

– Iskreno, nisam znao da su beogradski mostovi imali tako uzbudljivu istoriju. Jedni su nestajali, drugi se dizali u veoma kratkom vremenskom periodu. Takođe, posebno mi je zadovoljstvo što je upravo austrijska kompanija izgradila novi Most na Adi, koji izgleda savršeno – ukazao je Štih.

Posetilac izložbe Nenad Dragić, koji ističe da je, kao i svi Sloveni, veliki ljubitelj reka, dodao je da je zadovoljstvo videti izložbu na kojoj se mogu saznati korisne informacije. Kaže da se seća izgradnje drugog dela Brankovog mosta, kao i da žali što nije obnovljen kao viseći most, monumentalnog izleda kakav je bio njegov prethodnik. On je podsetio je da novi most na Savi tehnički izvanredno urađen.

– Pošto stanujem u njegovom komšiluku jedva čekam da se otvori, pa da odem na „Buvljak“ pešice – naveo je Dragić i pozvao ostale sugrađane da mu se pridruže, jer nema ništa bolje i zdravije od šetnje pored vode.

Fotografije za izložbu ustupljene su iz arhive Muzeja grada Beograda, opštine Čukarica i novinske agencije Tanjug. Pokrovitelj izložbe je grad Beograd. (Beoinfo)