Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Jamato bubnjari ponovo u Beogradu

Jamato bubnjari ponovo u Beogradu

Najatraktivniji japanski perkusionisti, Jamato (Yamato) bubnjari, pre dve godine oduševili su publiku u Sava centru neobičnim i duhovitim nastupom i zato zakazali još jedan nastup, 28. februara u Beogradskoj areni (Bulevar Arsenija Čarnojevića 58). Jamato trupa ove godine gostuje u okviru turneje pod nazivom Gamushara – „The Beat of Courage“ (Ritam hrabrosti).

Ulaznice su u prodaji po cenama od 2.300, 2.600, 2.950 i 3.500 dinara.

Japanske taiko bubnjare Jamato osnovao je 1993. Masa Ogava u Jamato-no-kuni (zemlje Jamato), današnjoj provinciji Nara. Sedište im je u selu Asuka u Nari, poznatom po brojnim drevnim spomenicima, a nazvanom po rodnom mestu japanske kulture. U selu Asuka koje ima više od hiljadu godina staru tradiciju, Jamato traži nove načine izražavanju sa Vadaikom – japanskim bubnjevima, kao svojom okosnicom. Svoj dan počinju tako što trče 10 km, zatim vežbaju u teretani. Popodne zajedno vežbaju na bubnjevima, a pojedinačno nastavljaju do polaska na spavanje. Osim spavanja, jela i održavanja higijene, svo vreme posvećuju vežbanju. Na stranim turnejama provedu od šest do 10 meseci godišnje. Nemaju vremena za razgledanje gradova. Samo se pripremaju, nastupaju i pakuju ili putuju.

Najvažniji su, naravno, vadaiko bubnjevi. Radi se o bubnjevima od životinjske kože i drveta drevnih stabala, od kojih su neki više od 400 godina stari. Oni su poput ritma srca, ili pulsa (Šin-on). Oni su srž života i izvor snage koja vam pulsira u telu. Kao snažan i siguran ritam srca u snažnom telu trkača. Jamato pokušava da stvori energiju života koja se prenosi na publiku. A ono što osetite kad ste okruženi Vaidako zvukom koji proizvode ta snažna tela, jeste ono što Japanci nazivaju „Tamaši“, u prevodu ‘duša’, ‘duh’, ‘psiha’, a što je osnovni element života. To je nešto nevidljivo i neopipljvo, ali čije se postojanje svakako oseća. Puls, koji se prenosi iz drevnih dana, trebalo bi da odzvanja u svim telima ljudi koji se okupljaju u dvoranama širom sveta. Ovo je scenski nastup koji slavi život.

Do sada Jamato bubnjari su imali više od 300 nastupa u 45 zemalja. Godine 1994. u Kini su na četiri koncerta okupili 20.000 posetilaca. Nastupili su na Edinburškom festivalu, najvećem umetničkom događaju u svetu, kako bi proširili vidike i upoznali ljude. Prodali su 23 koncerta, dobili nagradu Spirit of the Fringe. U britanskim medijima nazvali su ih ‘muzikom tela’. Posle takve odskočne daske počeli su svetske turneje, koje traju već 12 godina. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.