Naslovna » Izlasci » Izložbe » Katarina Ivanović – 200 godina od rođenja

Katarina Ivanović – 200 godina od rođenja

Od 20. decembra (19.00) do 29. februara u Atrijumu Narodnog muzeja (ulaz iz Vasine) biće otvorena izložba „Slika u ogledalu“ povodom 200 godina od rođenja Katarine Ivanović (1811-1882).

Izložba je posvećena jednoj od najznačajnijih heroina srpskog stvaralaštva. Za bogatu zbirku dela Katarine Ivanović, koja se danas čuva u Narodnom muzeju, zaslužna je umetnica koja je većinu svojih dela zaveštala muzeju tokom života. Narodni muzej je tu zbirku uvećavao, a na samoj izložbi prikazana su i dva dela koja se čuvaju u Galeriji Matice srpske.

Katarina Ivanović je bila talentovana slikarka čija dela i danas izazivaju veliko interesovanje publike. Njen životni put značajan je i kao istorijski primer i odraz razvoja društvene misli, oslobađanja od društvenih stega i nesebičnog i predanog rada. Prve slikarske pouke dobija u Budimpešti posle čega se upisuje na tek otvoreno žensko odeljenje Bečke umetničke akademije. Njen predan rad i talenat doneli su joj društveno priznanje u intelektualnim krugovima Srbije i Austrougarske. Katarina je naša prva žena slikarka i članica Srpskog učenog društva, današnjeg SANU.

Iz današnje perspektive slikarski opus Katarine Ivanović zauzima značajno mesto u analizi slikarstva i umetničkih pravaca 19. veka. Katarinin način života se opirao društvenim prilikama pokazujući nam njenu osvešćenost, svedočeći o tek započetom putu ka emancipaciji žena. Iz tog razloga njen opus je i danas intrigantan i plodno tlo za savremena tumačenja.

Deo kataloga izložbe čine radovi, impresije i doživljaji grupe mladih autora savremene kulturne scene, koji će kroz svoje radove ilustrovati kako se, dvesta godina po rođenju umetnice, razume njeno stvaralaštvo, značaj, uloga u istoriji srpske kulture. Zastupljeni su radovi umetnika Ivane Kličković, Jelene Marković, Mirona Mutaovića i Nataše Teofilović, pisaca Ota Oltvanjija i Srđana Tešina, dramaturga Bobana Jeftića i Olge Dimitrijević, pijantistkinje Sonje Lončar, modnog kreatora Bate Spasojevića, istoričara umetnosti Jovane Stokić, Saše Janjića, Tatjane Orbović i novinarke Milice Lapčević. (danubeogradu.rs)