Naslovna » BG servis » Legat Petra Lubarde uskoro ponos Beograda

Legat Petra Lubarde uskoro ponos Beograda

Legat Petra Lubarde tokom naredne godine postaće funkcionalan i savremen kulturni centar na ponos Beograda, najavili su iz Sekretarijata za kulturu.

– Zahvaljujući koordinisanoj intervenciji gradskih službi i zainteresovanosti grada da se postojeći problemi reše, uskoro ćemo imati priliku da u potpuno funkcionalnom i savremenom kulturnom centru publici predstavimo Legat Petra Lubarde – rekla je resorna sekretarka Ivana Avžner.

Ona je podsetila da je ugovorom iz 2007. grad Beograd poverio Kući legata na čuvanje i održavanje umetnička dela i predmete koji čine „Atelje Petra Lubarde“.

– Po preuzimanju brige Kuća legata je u saradnji sa drugim gradskim i javnim službama i ustanovama sprovela niz zaštitnih mera kako na samom objektu tako i na kompletnoj pokretnoj zaostavštini. Nameštaj je restauriran, arhivska građa (lična dokumenta, prepiska, pozivnice, plakati i drugi materijal) je selektovana, popisana i posle tretmana konzervacije u Narodnoj biblioteci Srbije trajno zaštićena. Slike su zbog specifične tehnike i lošeg stanja u saradnji sa Centralnim institutom za konzervaciju u Beogradu posebnim postupcima i najsavremenijim konzervatorskim metodama sačuvane od totalnog gubitka – ukazala je Avžnerova.

Budući legat, po njenim rečima, biće moderan kulturni centar sa osnovnom ulogom prezentacije i afirmacije dela istaknutog umetnika, gde će njegovih 47 slika biti izloženo u autentičnom prostoru kuće u kojoj je živeo i stvarao sa suprugom Verom.

– Izložbeni prostor je planiran kao tehnički funkcionalan u skladu sa najasvremenijim zahtevima muzeologije, ali i očekivanjima publike. Takođe, kućna biblioteka, prepiska i druga arhivska građa biće dostupna budućim istraživačima i stručnoj javnosti. Rekonstrukcijom želimo da legate i kulturnu baštinu prezentujemo na nov, aktivan i dinamičan način koji će opravdati ulaganje i doprineti da Beograd ponese epitet kulturne prestonice regiona – istakla je sekretarka za kulturu.

Projektom su predviđeni, precizirala je Avžnerova, vrlo obimni radovi na rekonstrukciji, sanaciji i adaptaciji objekta imajući u vidu da se nalazi u vrlo lošem stanju.

– Prostorije će biti opremljene savremenom tehnikom i tehnologijom za prezentaciju, čuvanje i konzervaciju umetničkih dela, objekat će imati izložbeni prostor, koji će biti dostupan i osobama sa posebnim potrebama. U potkrovlju će biti formiran administrativno-kancelarijski prostor, a podrumski deo će se adptirati u deo za radionice i salu za sastanke i projekcije. Projektom je takođe predviđeno i savremeno uređenje partera – navela je sekretarka za kulturu.

Agencija za investicije i stanovanje grada Beograda nakon sprovedene nabavke izvršila je izbor izvođača za radove na sanaciji, adaptaciji i rekonstrukciji Legata Petra Lubarde, a rok za izvođenje radova na prostoru u Iličićevoj ulici je osam meseci. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.