Naslovna » Izlasci » Film » Motovun film festival u Beogradu

Motovun film festival u Beogradu

U Velikoj sali Doma omladine Beograda (Makedonska 22), 14. i 15. decembra, biće predstavljen Motovun filmski festival, jedan od najznačajnijih i najpopularnijih filmskih festivala regiona.

Filmski Vudstok u potpunosti je posvećen filmovima nastalim u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama, filmovima koji su se nametnuli inovativnošću, idejom, snagom svojih priča. U pitanju je petodnevni filmski maraton u kome se projekcije u neprekinutom nizu smenjuju od 10 sati ujutru do 4 sata posle ponoći, s večernjim projekcijama na otvorenom i dnevnim u bioskopima. Program festivala sastavljen je od sedamdesetak naslova sa svih strana sveta, od dokumentarnih do igranih, od kratkih do dugometražnih, od gerilskih do skupih produkcija. Jedini kriterijum izbora je da se inventivnošću uklapaju u slobodoumnu atmosferu festivala. (danubeogradu.rs)

PROGRAM

Sreda, 14. decembar
(20.00) Filmski festival i lepote grada, uz muzički program i filmske projekcije, predstaviće Igor Mirković, direktor Motovun film festivala. Program vodi glumac Aljoša Vučković.
(21.00) Jedna žena – jedan vek
Želimir Žilnik (Srbija / 2011, 100 min.)
Cena ulaznice: 100 dinara
Na osnovu intervjua i rekonstrukcije događaja, a kroz životnu priču, danas 100-godišnje Dragice Srzentić, dokumentarni film ‘Jedna žena – jedan vek’ osvjetljava niz značajnih događaja i osoba vezanih za istoriju Jugoslavije pre i posle Drugog svetskog rata. Kroz sliku jednog veka života žene heroja (koja je, između ostalog, 1948. godine lično odnela Staljinu u Moskvu čuveno Titovo ‘ne’), otvaraju se retko spominjani segmenti eks-jugoslavenskih intelektualnih i ideoloških lavirinata kroz koje se prolazilo u stvaranju i propadanju osam država u kojima je živela (Austrougarska, Kraljevina Italija, Kraljevina SHS, NDH, FNRJ, SFRJ, Hrvatska, Srbija). Dragica Srzentić, osim što je živi svedok istorije 20. veka, rođena je u Sovinjaku, mestu kraj Motovuna, a veći deo života živi u Beogradu. Upravo zbog toga ovaj film je svoju svetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Motovun filmskom festivalu.

Četvrtak, 15. decembar
(19.00) Revija pobednika u programu kratkog filma – za dž!
Filmovi su titlovani na engleski jezik.
Venkelov sindrom, 10 minuta, Poslije kiše, Flatlife, 7.35 ujutro, Prva plaća, T-Shirt, Između dva zida.
(21.00) Martha
Marcelino Islas Hernandez (Meksiko / 2010, 76 min.)
Cena ulaznice: 100 dinara
Nakon 30 godina koje je provela kao arhivarka u jednom osiguravajućem društvu u Mexico Cityju, 75-godišnjoj Marthi se život okreće naglavačke kada kompanija uvede kompjuter kao njenu zamenu. Dobija otkaz, a njen život gubi smisao. Ponižena, stara i usamljena, nema nikoga kome bi mogla da veruje, nema ničega zbog čega bi živela, pa odlučuje da okonča život. Međutim, uz pomoć mlade Eve koju je firma angažovala da na kompijuter prebaci datoteke, njen će je uzbudljiv put prema smrti dovesti u – život. Na Motovun Film Festivalu 2011. film je nagrađen nagradom međunarodnog žirija filmskih kritičara FIPRESCI.

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.