Naslovna » Izlasci » Izložbe » „Multiple Positives“ Sofije Gombo

„Multiple Positives“ Sofije Gombo

Od 20. (19.00) do 30. decembra u Galeriji Alt (Vlajkovićeva 30), biće otvorena izložba „Multiple Positives“ Sofije Gombo (Zsofia) iz Budimpešte.

Digitalni crno-beli printevi mađarske umetnice biće pokazani beogradskoj publici u okviru godišnjeg programa „Pogled sa Balkana“. Sumirajući svoje iskustvo sa putovanja i emigracije umetnica, danas nastanjena u Nemačkoj, dekonstrukcijom vizuelnih narativa u mediju fotografije, nastoji da predstavi univerzalno ljudsko iskustvo nostalgije i pripadanja iz prizme kulturnog nomada.

U traganju za kulturnom raznolikošću i upoznavanjem sebe kroz druge, Gombo redefiniše sopstveni identitet i tumači životne situacije kroz sintezu unutrašnjeg iskustva i pamćenja, izražavajući se kroz multiplikovane ekspozicija u mediju fotografije. U printevima sa putovanja i emigracije, Gombo sintetizuje iskustva nadrealnog i ekspresivnog, a faktografski sadržaj ovog putešestvija ogleda se u fotografskom postupku preklapanja vizuelnih slojeva jednog ili više posebnih zapisa kako bi se stvorila jedna jedinstvena fotografija, korišćenjem različitih negativa, poznatom još pionirima dadaizma.

Više negativa daje „pozitiv“. Postupkom preklapanja dvostruke ekspozicije i svođenjem vizuelnog sadržaja na crno-belu gamu, autorka koristi princip spontane foto montaže u kojoj na intuitivan način uspeva da izdvoji samo one elemente koji u novonstvorenom vizuelnom narativu uspostavljaju međusobne relacije, bilo da su to tipografski elementi, urbani ambijeneti, reklame, predmeti, životinje, ljudi ili pejzaži sa različitih putovanja ili pak njihov dijalog.

Delimično birani ‘random’ postupkom, fotosi koji su multiplikovani, predmet su umetničke špekulacije, kojom se nastoji da se kontroliše ono nekontrolisano, što izbija iz fakture same fotografske kompozicije, ili sam sadržaj iskustva, proteklo vreme i iskustvo kretanja, životna avantura. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.