Naslovna » Izlasci » Izložbe » Nagrađeni crteži u Galeriji Haos

Nagrađeni crteži u Galeriji Haos

U Galeriji Haos (Dositejeva 3), od 20. decembra (20.00) do 13. januara, biće otvorena izložba laureata Nagrade za crtež iz Fonda Vladimira Veličkovića za 2010. godinu.

Radove će izložiti Jelena Šalinić Terzić i Damjan Kovačević, ali i nekoliko umetnika čiij su radovi ušli u najuži izbor sa po jednim radom – Bojan Radojčić, Simonida Radonjić, Vuk Vukčević i Jasna Damnjanović. Svi su veoma različiti po svom izrazu i interesovanjima, po odabiru tehnika i formata, po ispitivanju slojevitosti čovekove prirode i okruženja.

O dobitnicima Nagrade, istoričarka umetnosti Asja Trbović, između ostalog, kaže:
– Jelena Šalinić Terzić nam govori da je bespomoćnost današnje prirodno čovekovo stanje. U ciklusu, simboličnog naziva „Koridori“, umetnica analizira tranziciju u nama u okvirima nametnute stvarnosti iz jedne izrazito ženske perspektive, koristeći se metaforom Crvenkape. Lik iz bajke uobičajeno se interpretira kao simbol sazrevanja, od naivne devojčice do zrele žene. Ovde nemamo šumu, ni vuka, već puteve, mnoštvo puteva u nedogled. Toliko pitanja, toliko izazova, a prostor oko nje je tako zastrašujuće nedefinisan, bestežinski, bez putokaza… Kovačevićem crtež je težak, gotovo skulptoralan, sa mnoštvom asocijacija i reminiscencija. Kako samo njegovi prepleti neodoljivo podsećaju na moždanu koru. On se igra s tehnikama, poetikama, senzibilitetima, istorijom umetnosti, mitologijom, politikom, egzistencijalističkim pitanjima… Kompozicija je matematički odmerena i svaki detalj ima svoje unapred osmišljeno mesto, mesto putokaza kroz lavirint sadržaja i višeslojnih percepcija. A svaka nova veza među detaljima je novi izazovni prag-granica-stepenik u promišljanju, percepciji i unutarnjem razvoju.

Proglašenje novih dobitnika nagrade za one koji se bave crtežom, za 2011. godinu, biće objavljeno na otvaranju izložbe. (danubeogradu.rs)