Naslovna » Izlasci » Pozorište » Nema zemlja – slet opera Peđe Vraneševića

Nema zemlja – slet opera Peđe Vraneševića

U petak, 16. decembra od 20.00 u Domu omladine Beograda (Makedonska 22) biće održana „Nema zemlja“ Peđe Vraneševića. Cena ulaznice je 600 dinara.

U sali Amerikana publika će moći da pogleda adaptaciju nikad izvedene, prve srpske, a verovatno i jugoslovenske rok opere „Fabrike radnicima“, koja je napisana 1971. u kreativnoj saradnji sa Želimirom Žilnikom. Nekadašnji član proslavljene Laboratorije zvuka posle četiri decenije komponovanja muzike i songova za oko stotinu pozorišnih predstava, časti sebe, muzičke istomišljenike, sladokusce i analfabete adaptacijom prvenca, uzevši slobodu da po uzoru na antičku dramu uvede naratora i hor.

Za snimanje je angažovana grupa PVC Pop & The Red Black Gang Of Four sa Vladimirom Opsenicom (vokal i električna gitara) i Mirjanom Draganić, Vojislavom Maleševim, vokalima i tonskim snimateljem CD-a i koproducentom, Komandantom Adamom. Na kamernom koncertnom izvođenju Peđa Vranešević će prvi put nastupati u specijalnom sastavu, sa gostima: Zoranom Tegeltijom (vokal i bubnjevi), Dušanom Rašićem (vokal i udaraljke) i Milanom Kerezovićem (vokal i saksofon) i ćerkama, Galjom, koncertnom pijanistkinjom koja živi i stvara u Kelnu (klavijature i vokal) i Natašom, uspešnim koreografom i plesačem.

Scenografiju čini replika instalacije pesnika i književnika Slobodana Tišme „Kocka“, prvi put izložene u Katoličkoj porti u Novom Sadu 1970. godine, kao podsećanje na njihovo zajedničko pionirsko uvođenje novih umetničkih postupaka u tadašnji jugoslovenski prostor u okviru umetničke grupe KÔD. Koncertno izvođenje prati izložba Peđinih likovnih radova nastalih tokom ove godine, i artepaket Slet opera „Nema zemlja“ (serija printova, tekst o sudbini opere od nastanka do danas i CD). Video klip „Crna hronika“ snimio je autorski tim novosadske Akademije umetnosti, predvođen profesorom Jovanom Milinovim. (danubeogradu.rs)