Naslovna » Izlasci » Izložbe » Novogodišnja Arte aukcija

Novogodišnja Arte aukcija

Četvrta Arte aukcija biće održana 15. decembra u Galeriji Progres (Knez Mihailova 27) od 18.00, a prethodi joj petodnevna (10. do 15. decembra) izložba radova na kojoj će publika moći da se susretne sa delima nekih od najznačajnijih autora srpske moderne, ali i značajnih autora savremene umetničke scene.

U odnosu na prethodne, aukciju će obeležiti najveći broj radova do sada i cene dela koje su niže i do šest puta u odnosu na procenjene vrednosti.

Značajno mesto zauzeće dela Save Šumanovića i Milana Konjovića, a povezanost domaćih i evropskih umetničkih tokova biće prikazana i kroz fantastičan svet Dada Đurića. Jedan od ranih radova je slika „Lux“, koja je nastala 1957. godine i jedan je od prvih Dadinih radova prodatih u Parizu. Istaknuto mesto na aukciji Arte galerije zauzima delo „Satanizam“ Ivana Tabakovića čija je snažna imaginacija predstavljala izvorište za mnoge neobičnosti i izuzetnosti u njegovom radu.

Vrlo autentičan opus Bore Iljovskog, koji je decenijama prepoznatljiv u slikanju motiva pravilnih geometrijskih formi obojenih čistim intenzivnim bojama i raspoređenih poput lavirinta na plohi platna, na aukciji je predstavljen delom „Prisutna“ iz 1992. godine. Savremena umetnička scena na našim prostorima na Novogodišnjoj aukciji Arte galerije takođe zauzima značajno mesto i biće predstavljena delima Živka Grozdanića Gere, Mrđana Bajića, Srđana Đileta Markovića, Milete Prodanovića, Zdravka Joksimovića i mnogih drugih. (danubeogradu.rs)