Naslovna » BG servis » Osvetljena Zadužbina Ilije M. Kolarca

Osvetljena Zadužbina Ilije M. Kolarca

Dekorativno osvetljenje Zadužbine Ilije M. Kolarca na Studentskom trgu 5 pušteno je u rad. Investitor radova je grad Beograd, posredstvom Sekretarijata za komunalne i stambene poslove – Uprave za energetiku.

Zadužbina je osvetljena LED reflektorima poslednje generacije, ukupne snage 3,8 kilovata. Sa novim dekorativnim osvetljenjem objekat Kolarčeve zadužbine postao je novi gradski reper panoramskog sagledavanja uže centralne zone Beograda.

Kao i kod prethodno osvetljenih objekata i u ovom slučaju se insistiralo na energetskoj efikasnosti i isplativosti instalacije, smanjenju svetlosnog zagađenja, poštovanju imperativa implementacije ekološki čistih proizvoda, istakao je direktor Uprave za energetiku Marko Stojanović.

On je podsetio da je dekorativno ovetljenje „Kolarca“ četvrta investicija Uprave za energetiku Beograda u ovoj godini: posle osvetljavanja Palate „Albanija“, Igumanove palate i Kapetan Mišinog zdanja. Radove je, kako je dodao, izvelo JKP „Javno osvetljenje Beograd“ u rekordnih 10 dana.

Direktorka zadužbine Jasna Dimitrijević ukazala je da ovo prvi praznični poklon koji su dobili od Gradske uprave, jer u februaru naredne godine navršiće se 80 godina od nastanka tog zdanja.

Kolarčeva zadužbina podignuta je voljom poznatog veletrgovca i velikog srpskog dobrotvora Ilije Milosavljevića Kolarca (1800 – 1878), koji je svu zaostavštinu za razvoj nauke i kulture ostavio svom narodu. Kada je zgrada izgrađena, 1932. godine, u njoj otpočeo rad Kolarčev narodni univerzitet u kom su održavana predavanja iz svih oblasti nauke i umetnosti. Danas se u ovoj zgradi, pored ostalih sadržaja, nalazi i jedna od najboljih koncertnih dvorana u Srbiji. (Beoinfo)