Naslovna » Izlasci » Izložbe » Penzos ciklus

Penzos ciklus

Radovi Stevana Kitića biće izloženi u Galeriji Alt (Vlajkovićeva 30), od 6. (19.00) do 14. decembra.

Postavku „Penzos ciklus“ predstavlja mladi umetnik iz Niša u duhu stripa i pop arta. Slikarskim opusom pokreće ekonomska, demografska i potkulturna pitanja koja su u vezi sa globalnim starenjem.

Blagodeti konfora i sve duži životni vek stanovništva, nekadašnji ideali modernog društva, danas su postala ozbiljna pretnja sve krhkijim svetskim ekonomijama. Kako se ovaj fenomen ispostavlja u srpskom društvu, predstaviće nam Stevan Kitić, crtežima i slikama rađenim akrilnom slikarskom tehnikom, kao i mašinski izrađenim amblemima u žakar tehnici.

Autora privlače tzv. penzioneri staroga kova koji su rariteti i bliže se iščeznuću. Privlače ga svojim odevanjem, ponašanjem, aktivnostima, načinom života, borbom za opstanak – celokupnom pojavom. Autor kaže: „A sa njima nestaje i čitav jedan svet, i u tom nestajanju se, po meni, krije tajna njihove zanimljivosti. Zameniće ih penzosi novoga doba, sajber penzosi. Njihovi predvodnici su svima dobro poznati Mik Džeger, Dejvid Bouvi, Igi Pop i drugi. Tu je i Madona, ultra baba. Oni se ne uklapaju se u konvencionalne predstave staraca, ne sklanjaju se sa društvene pozornice već postaju socijalno sve aktivniji.“

Gabriela Vasić iz Galerije Alt pojašnjava:
– Aktuelnost ove teme ogleda se u tome da je srpsko društvo zapravo društvo staraca i spada među nacije sa najstarijom populacijom u Evropi, a nedavni statistički podatak iz popisa stanovništva da u Beogradu, na Karaburmi živi najstariji stanovnik planete, od celih 117. godina, daje ovoj temi izuzetan značaj. Kad se ovome doda činjenica da je u Srbiji sve manji priraštaj stanovništva, i da državi preti bankrot jer se politika ekonomije ne zasniva na proizvodnji i uslugama, nego na potrošnji i zaduživanju kod MMF-a, jasno je da je nemoguća održivost takvog sistema i da je izložba Stevana Kitića, svojevrsna opomena srpskom društvu, u celini, te time ovi sipatični ali i empatični radovi, postaju vrlo društveno angažovani. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.