Naslovna » Izlasci » Izložbe » Poslednja mladost u Jugoslaviji 1977-1984.

Poslednja mladost u Jugoslaviji 1977-1984.

Od 17. decembra (12.00) do 15. januara 2012. u Muzeju 25. maj (Botićeva 6) biće otvorena izložba „Poslednja mladost u Jugoslaviji 1977-1984.“ u produkciji i organizaciji Muzeja istorije Jugoslavije.

Autori izložbe bave se produkcijom omladinske alternativne pop kulture u SFRJ krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina 20. Mladi umetnici, ohrabreni slobodama koje je osvojio pank pokret, uvode nove forme izražavanja i delovanja u kulturu. Novu nezavisnu muzičku scenu prate fanzini, omladinska štampa, ali i oficijelni mediji, poput Radio televizije Beograd. Oko muzičke scene organizuje se društveni život kao spoj koncerata, žurki, spontanih umetničkih akcija, tribina… ‘Uradi sam’ princip gotovo da briše razlike između publike i izvođača – kroz improvizaciju i eksperiment nastaje bogata produkcija flajera, postera, audio kaseta, stripova, slika, fanzina i časopisa.

Biće predstavljena kultura koja je kasnije nazvana ‘novotalasnom’. Fokus izložbe je na vremenu pre nego što su amblematske muzičke grupe potpisale ugovore sa velikim izdavačkim kućama i postale deo mejnstrima.

U to vreme jugoslovenski kulturni prostor se fragmentiše, i oficijelna i disidentska kulturna sfera se razlažu na srpsku, hrvatsku, slovenačku, itd. Omladinska kulturna javnost tada još nije deo tog procesa, i predstavljene potkulturne pojave nemaju nacionalni predznak. „Poslednja mladost u Jugoslaviji“ je naziv za poslednji talas inovacija u integralnom jugoslovenskom kulturnom prostoru, koje su spajale elitnu i popularnu kulturu, i uticale na generacije koje su odrastale u poznim godinama socijalizma.

Fokus na Beograd je načinjen iz praktičnih razloga, budući da je količina neobrađene relevantne građe tolika da ni beogradska scena nije mogla da bude predstavljena na adekvatan način. Ovo autorsko viđenje beogradske epizode „Poslednje mladosti u Jugoslaviji“ stoga se nudi kao predlog za dalje istraživanje i saradnju centara sa područja bivše Jugoslavije.

Na izložbi su korišćeni delovi emisija iz Programskig arhiva TVB-RTS, a pored eksponata iz zbirki MIJ izložen je i materijal iz privatnih kolekcija. Autori su Marina Martić i Stevan Vuković.

Izložba će biti otvorena svakog dana od 10.00 do 16.00, osim ponedeljkom. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.