Izdvajamo
Naslovna » Izlasci » Pozorište » „Postojanje“ na Sceni Carina

„Postojanje“ na Sceni Carina

U nedelju, 25. decembra od 20.00, na novoj novobeogradskoj pozorišnoj sceni „Carina“ (MZ „Studentski grad“, Narodnih heroja 30, II sprat) biće odigrana predstava „Postojanje“ (Existence).

Po tekstu Edvarda Bonda, komad je režirao Dušan Popović, a uloge tumače Rade Ćosić i Vladimir Tešović. Karte se ne naplaćuju, već se ostavlja dobrovoljni prilog. Za sve informacije i rezervacije javite se na broj 065/2874-809 ili na e-mail burainadiranje@gmail.com.

Kada glavni lik shvati da ono što on traži (navodno novac) nije zapravo njegova suštinska lična želja, povratak na stari put do kuće više nije moguć. Bond vrlo često koristi u svojim dramama motiv izbora nalik Šekspiru. Ako naš moralni i emotivni život podredimo isključivo zahtevima tj. da u okvirima zadatih klasnih uloga “uspemo” da postojimo po društvenim merilima, gubimo prvobitnu radikalnu nevinost. Ona je znak pravde u svakom čoveku, dobijamo je rođenjem smatra Bond i kada je u sebi ponovo otkrijemo, bez nje ne možemo da postojimo. Ni po cenu opstanka lišenog moralnih načela. Takav život postaje zatvor naše ljudskosti, “fašizam lenjog čoveka”, kako on ističe. Zato glavni lik i odlučuje da ostane u sobi zauvek.

U savremenom svetu krivica se isključivo pripisuje određenoj društvenoj klasi, onoj kojoj X, običan mladić, pripada. Nasilje je temelj naše civilizacije sudeći po količini kojom obiluje istorija ratova, ali i raznih građanskih soba. Jedna od takvih soba u naizgled mirnodopskoj prestonici kao što je London je i ova u kojoj se odvija radnja komada „Postojanje“. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.