Naslovna » BG svaštara » Beograd 2020 » Predstavljanje „Maribora 2012“ u Starom dvoru

Predstavljanje „Maribora 2012“ u Starom dvoru

Evropska prestonica kulture „Maribor 2012“ najavila je na press konfrenciji održanoj u Starom dvoru, programe kojima će se tokom naredne godine predstaviti evropskoj i svetskoj publici. Na konferenciji su se prisutnima obratili predstvanici projekta „Beograd2020“ i „Maribor 2012“. Poseta je iskorišćena i za razmenu iskustava sa timom „Beograd 2020“.

Aleksandar Peković, predsednik Organizacionog odbora „Beograd 2020“ i zamenik gradskog sekretara za kulturu, rekao je da je saradnja Beograda i Maribora veoma važna pre svega zbog razmene iskustava i unapređenja programskog sadržaja.

– Beograd je na putu kandidature za evropsku prestonicu kulture 2020. godine i nama je saradnja sa svakom prestonicom do te godine veoma važna prvenstveno zbog vidljivosti u regionu i Evropi. Prestonice kulture imaju veliku važnost na mapi Evrope, ali i nama je važno da tokom narednih godina prikupljamo iskustva u okviru organizacionih delatnosti drugih gradova. Na svim tim iskustvima gradimo svoj fond znanja koji će nam u određenom trenutku veoma dobro doći. Pored toga, na ovaj način učvršćujemo i druge veze sa evropskim gradovima, povezujući se i razmenjujući iskustva – rekao je Peković.

Franc But, ambasador Republike Slovenije, kazao je da se radi o najvećem kulturnom događaju koji je organizovan u ovoj zemlji i da će, sem Maribora, u njega biti uključeno još pet partnerskih gradova u Sloveniji. Na ovaj način Maribor i Slovenija pokazaće se kao prostor sa dugom tradicijom u kulturnim dešavanjima, što će biti i šansa da se u evropskim okvirima popne stepenicu više u kalendarima kulturnih događaja, istakao je ambasador But.

Nataša Kos, pomoćnica programskog direktora „Maribor 2012“, najavila je da će 2012. godine u Mariboru i njegovim partnerskim gradovima biti organizovano više od dve hiljade kulturnih događaja.

– Trudimo se da u ova dešavanja aktivno uključimo sve stanovnike Maribora. Želimo da se osećaju kao deo projekta i da u njemu budu aktivni činilac, a ne pasivni posmatrač dešavanja. Kako je to evropski projekat, sarađujemo sa internacionalnim produkcijskim kućama, u njega su uključeni i strani umetnici, a posebno vodimo računa da, kada se projekat završi, dobar deo programskih sadržaja ostane Mariboru i Sloveniji – rekla je Nataša Kos.

Sva dešavanja tokom sledeće godine u Mariboru biće podeljena u četiri programske celine: oživljavanje centra grada, umetnost na najvišem nivou, sociološka i ekološka tematika u umetnosti, kao i virtuelni pogled na umetnost. (danubeogradu.rs)