Naslovna » Izlasci » Izložbe » Prodajna izložba: Slike za bebe
Bitka za bebe
Bitka za bebe

Prodajna izložba: Slike za bebe

Od 20. (14.00) do 30. decembra u foajeu Dvorane Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6), bić otvorena prodajna izložba slika namenjenih akciji „Bitka za bebe“.

Prihod od prodaje 100 slikarskih radova nastalih u okviru likovne kolonije „Elan“ u Somboru, namenjen je akciji „Bitka za bebe“ koja se nastavlja i tokom 2012. godine. Do sada je kupljeno 190 inkubatora.

Likovna kolonija „Elan“ jedinstvena je po svojoj koncepciji i svemu što je prati. Po svojoj specifičnoj socijalnoj misiji, zauzela je istaknuto mesto na mapi likovnih saziva ne samo u Somboru i Srbiji, nego i u regiji. U dosadašnjem radu kolonije učestvovalo je više od 200 slikara iz zemlje i inostranstva koji su zavodima poklonili više od 800 umetničkih dela. Ove godine na 16. po redu koloniji učestvovalo je 14 osuđenika iz 12 ustanova za izvršenje krivičnih sankcija na teritoriji Srbije. Neki od tih radova mogu se kupiti i na ovoj izložbi.

Likovna kolonija „Elan“, po rečima njenog inicijatora psihologa Petra Trbojevića, pokrenuta je da bi Kazneno-popravni zavod u Somboru kroz kreativnu aktivnost pomogao prevaspitavanje osuđenika a dosadašnje iskustvo potvrdilo je uspeh u resocijalizaciji osuđenih lica uz pomoć likovnih dela. „Praksa u zavodu pokazala je da prostor s delima likovnih umetnika utiče na ponašanje osuđenika u pozitivnom smislu. Jer boje su svetlost, a svetlost je energija, a energija utiče na ponašanje ljudi“, rekao je Trbojević.

Na izložbi će, zbog prostornog ograničenja, biti prikazano 30 radova po izboru kustosa Kulturnog centra Beograda dok se svih 100 slika mogu pogledati na stranici www.b92.net/bebe i www.bitkazabebe/slikezabebe. Početna cena za sve izložene radove je 20.000 dinara. Viša ponuda od početne cene obezbeđuju prednost pri kupovini u slučaju da ima više zainteresovanih za istu sliku. Ponude i rezervacije slika sa vašim kontaktom možete uraditi na samoj izložbi ili putem mejla: slike@fond.b92.net. Plaćanje se vrši isključivo direktnom uplatom na račun Fonda B92 namenjen ovoj akciji: 340-36233-65, Erste bank.

Izložba će biti otvorena od 20 do 30. decembra svakog dana od 16.00 do 21.00. Slike koje ne budu prodate do kraja godine biće moguće kupiti i posle ovog roka.

Tokom svečanog otvaranja prodajne izložbe, u utorak 20. decembra sa početkom u 14.00 biće prikazan i film Stefana Arsenijevića, „Pejzaži“, iz 1999, za koji je autor dobio Nagradu za najboljeg debitanta na Jugoslovenskom festivalu dokumentarnog filma, u martu 2000. S obzirom na tematiku kojom se bavi – kreativne aktivnosti u ondašnjim kazneno popravnim zavodima – film se primereno uklapa u ambijent prodajne izložbe slika namenjenih akciji Bitka za bebe.

Priključite se akciji i prvog dana nove godine u podne, ispred Ateljea 212 u Svetogorskoj ulici na Maršu za bebe i svečanom ulasku u Godinu beba! (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.