Naslovna » BG svaštara » Beograd 2020 » Projekat „Beograd 2020“ dobio strateške partnere

Projekat „Beograd 2020“ dobio strateške partnere

Kandidatura Beograda za Evropsku prestonicu kulture dobila je strateške partnere potpisivanjem Sporazuma o saradnji i podršci između predstavnika Projekta 2020, Univerziteta i Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Predsednik Organizacionog odbora „Beograd 2020“ i zamenik gradskog sekretara za kulturu Aleksandar Peković istakao je da početak saradnje sa ove dve institucije predstavlja ključni trenutak u dosadašnjem procesu.

– Osnovna ideja je da se formira jaka platforma koja će omogućiti studentima ova dva univerziteta dalje usavršavanje, kako bi posle 2020. godine čitava oblast kulture, nauke i umetnosti ostala na njima. To je suštinski važno jer Srbija prednjači u Evropi po broju odliva mozgova, tako da je tim ljudima potrebno obezbediti šansu i mogućnost da se kroz zaposlenje i kvalitetne projekte usavršavaju i ostanu u svojoj zemlji – ukazao je Peković.

– Ovaj proces koji će trajati duže od deset godina značiće mnogo za povratak naše prestonice na mesto koje mu i pripada – dodao je rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Branko Kovačević i naveo da je ovo poruka mladim, talentovanim ljudima da svoje karijere nastave ovde, a sve u cilju prosperiteta i ugleda naše zemlje u svetu.

Univerzitet umetnosti, kao rasadnik umetnosti i kulture naše zemlje, suštinski podržava ovaj projekat, istakla je rektorka te institucije prof. dr Ljiljana Mrkić Popović. Ona je izrazila nadu da će Beograd 2020. godine biti Evropska prestonica kulture, jer to, kako je istakla, zaslužuju i Beograd i Srbija, a posebno naši umetnici i kulturni poslenici.

Sva četiri fakulteta našeg univerziteta biće angažovana u narednom periodu na promociji Beograda kako bi dobio status Evropske prestonice kulture, najavila je prof. dr Mrkić Popović. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.