Naslovna » BG svaštara » Sajam „Tržnica ideja“ i konferencija „Pravo dece na kulturu“

Sajam „Tržnica ideja“ i konferencija „Pravo dece na kulturu“

Ambasada Švedske, u saradnji sa C31 – Centrom za razvoj kulture dečjih prava, Fondom B92, KC „Rex“, KCB i Muzejom grada Beograda, 8. i 9. decembra biće organizovana konferencija „Pravo dece na kulturu“ i Školski sajam kulture „Tržnica ideja“ u KCB (Kolarčeva 6).

Na konferenciji (8. decembar od 13.00 do 17.00) će biti predstavljeni primeri dobre prakse koji pokazuju na koji način edukativni programi u muzejima i institucijama kulture mogu da upotpune i obogate proces učenja u školi, sa namerom da se podstakne saradnja između škola i institucija kulture. Takođe će biti predstavljena iskustva iz Švedske i Srbije u realizaciji edukativnih programa koji su koncipirani prema ciljevima obrazovnog sistema i Konvenciji Ujedinjenih nacija o pravu decu na kulturu i participaciju.

Tim povodom, Helen Laršon, ataše za kulturu Ambasade Švedske izjavila je: „Želimo da istaknemo značaj uspostavljanja bliske komunikacije i saradnje između institucija kulture i obrazovnih institucija, kao i mogućnost da takva saradnja predstavlja veoma važan resurs za nastavnike i škole“.

Školski sajam kulture „Tržnica ideja“ (9. decembar od 10.00 do 17.00) je pilot projekat u kome će muzeji, kulturne institucije i organizacije imati priliku da školama i nastavnicicma predstave svoje edukativne programe. Cilj je da se ispitaju mogućnosti dublje saradnje između škola i muzeja, kao i da se stvori ponuda obrazovnih programa koje bi beogradske škole mogle da uvrste u godišnje planove nastavnih i vannastavnih aktivnosti.

Konferencija će se odvijati na engleskom jeziku uz simultano prevođenje. (danubeogradu.rs)