Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Svi američki Beogradi (I deo)

Svi američki Beogradi (I deo)

Beograd ne postoji samo u Srbiji već ga (ih) ima i u Sjedinjenim Državama. Pogledajte šta je inspirisalo stanovnike da gradove u Koloradu, Mejnu, Minesoti, Nebraski itd. nazovu Beograd.

Beograd, Minesota (Belgrade, Minnesota)
Selo u kome je cvetala poljoprivreda razvilo se zahvaljujući železnici tokom 1881. godine. Registar toponima pokazuje da je ovo mesto bilo registrovano 1888. i najverovatnije je dobilo ime po nadzorniku železnice – Srbinu.

Lokalni podaci kažu da je Beograd bio osnovan 1886. godine. Administrativna oblast City of Belgrade se nalazi u opštini Bivabik. Drugi Beograd se nalazi u opštini Balkan (okrug St. Louis) gde se nalaze i Beogradska pećina i Beogradsko pećinsko jezero.

Beograd, Kolorado (Belgrade, Colorado)
Nažalost, istorijski izvori ne pominju tačno poreklo ovog Beograda. Ime je možda proizvoljno izabrano sa poštanske liste gradova Evrope.

Beograd, Ilinois (Belgrade, Ilinois)
Ranije poznat kao Bellgrade ili Bell Grade (originalno u Papskoj oblasti, a sada Massac okrug), a Belgrade su vlasti ustanovile 16. oktobra 1822. godine. 30. septembra 1823. mala zajednica sastojala se od 12 do 20 kuća koje su često bile napuštane zbog zbog poplava reke Ohajo. Ime je možda promenjeno da bi se izbeglo mešanje sa imenom Bellgrade u Kanzasu ili da bi se odalo priznanje Drugom srpskom ustanku 1815. godine.

Druga mogućnost je da je ime odabrano jer je grad na ušću dveju reka kao i srpski Beograd. Ovaj Beograd se pojavljivao u atlasima do 1956. godine.

Beograd, Misuri (Belgrade, Missouri)
Osnovan 1876. u opštini Beograd (okrug Vašington) i nazvan po srpskoj prestonici. Iako nema konkretnog objašnjenja zašto baš Beograd, zna se da se o Srbiji dosta pričalo u javnosti tokom njene uspešne borbe protiv Turske imperije. Beogradska brana je bila napravljena u blizini Velike reke.

Beograd, Montana (Belgrade, Montana)
Mlinski centar u okrugu Galatin ima mnoge silose i bezbroj mlinova. Osnovao ga je Tomas B. Kjuo 1882, a ime mu je dao srpski kapitalista iz Beograda koji je pratio predsednika Severne pacifičke železnice do kraja Zlatnog rudnika.

Lokalni istoričari kažu da je to znak „priznanja srpskim investitorima“ koji su finansirali železnicu. Druga verzija kaže da je Srbin koji je dao ime Beogradu bio zaposlen u železnici i posedovao zemlju u blizini grada.

Pošta je osnovana 1887. godine a grad je bio zaveden u knjigama 1906. godine. Beogradska raskrsnica se nalazi nedaleko odavde.

Beograd, Mejn (Belgrade, Maine)
Prvobitno osnovan 1774. kao i Vašington, a registrovan kao Beograd 3. februara 1796. (okrug Linkoln, Masačusets), ovaj grad je evoluirao od ruralnog farmerskog gradića do velikog odmarališta van obala, Belgrade Lakes Region (Beogradska regija jezera) čuvena po sedam jezera.

Nalazi se u opštini Beograd (okrug Kenebek) a ime mu je dao Džon V. Dejvis u čast imena srpske prestonice koju je posetio kao predstavnik Istočnoindijske kompanije (čuvene u to vreme), sudeći po nekim istoričarima. Neki su pisali da su ime odabrali stanovnici Vašingtona „zbog svoje brige za stradanje Srba“ čija je prestonica tada stalno bila napadana tokom austrijsko-turskih ratova.

Postoji i treća varijanta koja kaže da je veza između srpskog Beograda i onog u državi Mejn nastala zbog evropskih putovanja Džona V. Dejvisa krajem 18. godina. U Evropi je ili posetio Beograd ili (što je više verovatno) jednostavno čuo o povratku hrišćanstva u grad 1774. godine posle više stotina godina turske uprave.

Ovo se smatralo važnim događajem u Evropi jer je to bio prvi znak slabljenja turske prevlasti u istočnoj Evropi. Nesumnjivo je takođe da mu je u sećanju ostalo austrijsko osvajanje grada i preuzimanje vlasti od Turaka (1789). Interesantno je da su objašnjenja lokalnih stanovnika, koji kažu da Dejvis nikad nije putovao po Evropi, a da ime potiče od francuske reči bel (lepo, prelepo) i grade (stepen u napredovanju). Ovo tumačenje ima možda i više smisla.

Kroz grad protiče Beogradski potok, a susedna mesta se zovu Severni Beograd, potom Beogradski depo, Beogradska jezera i Beogradski mlin. Ova imena predstavljaju obrazac, pa se tako zgrada Glavne železničke stanice kroz Beograd između 1848. i 1849. godine razdvojila na dve: Belgrade i North Belgrade (Severni Beograd) bivša Tilton Mils u blizini Beogradskog brda (Belgrade Hill).

Da bi razlikovali naselje koje je počelo da raste oko Beogradske stanice od grada Beograda, ime je promenjeno u Beogradski Depo tokom 50-ih godina 19. veka. Beogradski Depo je prestao da radi 1959, a zgrade su nestale 1962. Beogradski mlinovi su postali pošta 1829. godine. (B92)

Pročitajte drugi deo!

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.