Naslovna » Izlasci » Film » „Tilva roš“ u DKCB

„Tilva roš“ u DKCB

Besplatna projekcija višestruko nagrađivanog filma „Tilva roš“, autora Nikole Ležaića, biće održana u Velikoj dvorani Dečjeg kulturnog centra Beograd (Takovska 8), 14. decembra od 18.30.

Posle projekcije, koja se realizuje u okviru tribinskog programa namenjenog srednjoškolcima, publika će imati priliku da o filmu razgovara sa glumcima.

Ova tinejdžerska drama, čija radnja je smeštena u rudarskom mestu Bor premijerno je prikazana 28. jula 2010. godine na Filmskom festivalu u Sarajevu, a posle toga svetsku premijeru imala je na festivalu u Lokarnu, gde se takmičio u kategoriji za najbolji debitantski film. Na 16. Filmskom festivalu u Sarajevu ovaj film je osvojio nagradu „Srce Sarajeva“ za najbolji igrani film.

Za radnju filma autor je bio inspirisan istinitim događajima i stvarnim ljudima. Toda i Stefan su nerazdvojni prijatelji, skejteri, koji provode prvo leto posle srednje škole u snimanju video klipova, inspirisani „Jackass“-om, u kojima izvode opasne vratolomije. Oni se takmiče za naklonost Dunje, tinejdž-anarhiste iz Francuske, koja leto provodi u Boru. U čudnom odnosu prijateljstva i rivalstva, jedan pokušava da nadmaši drugoga izvodeći
razne opasne vratolomije samopovređujući se. Kada radnički protest oko privatizacije rudnika u Boru, koji je u toku, preraste u velike nerede, jedna
stvar će ih ponovo spojiti – njihova destruktivnost… (danubeogradu.rs)