Naslovna » Izlasci » Festivali » 7 veličanstvenih od 25. do 29. januara 2012.

7 veličanstvenih od 25. do 29. januara 2012.

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „7 veličanstvenih“ biće održan od 25. do 29. januara u Velikoj dvorani i Amfiteatru Sava centra (Milentija Popovića 9). Cene ulaznica su 250 i 300 dinara.

Po osmi put biće prikazano sedam antologijskih ostvarenja koja su obeležila evropsku filmsku scenu prethodne godine, po izboru danskog selektora Tua Stina Milera. Publici će se predstaviti vodeći dokumentaristi iz Velike Britanije, Portugalije, Litvanije, Švajcarske, Nemačke, Francuske i Austrije koji dolaze kao gosti festivala.

Festival otvara britanski dokumentaristički esej „Prorok“. Posle zadivljujućeg kultnog ostvarenja „Crno sunce“ jedan od najizrazitijih autora modernog dokumentarizma, Geri Tarn napravio je ponovo fascinantan vizuelni esej, ovoga puta po čuvenoj knjizi „Prorok“ Halila Džubrana. Ovaj film je posebno značajan za sve nas i po tome što su zapaženi delovi snimani u Beogradu upravo tokom prvog gostovanja Gerija Tarna na festivalu „Sedam veličanstvenih“. Neobično viđenje Beograda u novom i neočekivanom kontekstu.

Još jedan film prve večeri na programu u velikoj sali – portugalski „Žoze i Pilar“, ovogodišnji zvanični portugalski kandidat za Oskara i apsolutni bioskopski hit u Portugaliji i Brazilu. To je moderni, dinamični dokumentarac koji prati nobelovca Žozea Saramaga i njegovu suprugu Pilar del Rio na brojnim putovanjima, promocijama, gostovanjima i susretima širom sveta. Paralelno s tim, Saramago piše knjigu „Slonov put“, koju Pilar istovremeno prevodi na španski. Uzbudljivi trenuci sa velikim piscem i dirljiva priča o ljubavi koja ga stalno daruje nadahnućem i energijom.

U maloj sali publiku, naredna tri dana, očekuju još tri vrhunska dokumentarca. „Ramin“ je najnoviji rad velikog litvanskog autora Audrijusa Stonisa, dobitnika nagrade „Feliks“ za jedan od svojih prethodnih filmova. Britkim poetskim postupkom otkriva svet i zaboravljenu ljubav starog Ramina, legendarnog gruzijskog šampiona u tradicionalnom rvanju. Veštinom velikih filmskih majstora kamera postaje ravnopravni, a nevidljivi akter dešavanja, dok se delikatno razvija priča iz prividno jednostavnih detalja svakodnevice glavnog junaka.

Žoze i Pilar (Jose e Pilar)
Žoze i Pilar (Jose e Pilar)

Švajcarski „Specijalni let“ je film o sudbini nepoželjnih azilanata kao dramatični triler koji razotkriva surovost iza privida humanosti jednog od najrazvijenijih evropskih državnih sistema. Dokumentarac koji zadire duboko u neke od najaktuelnijih problema savremene Evrope, sniman eksluzivno u strogo kontrolisanom prostoru iza žica i ograda. Vrhunskim, pročišćenim stilom autor gradi film koji po svojoj snazi doseže najviše vrhove bioskopskih ostvarenja.

Velika poslastica za svakog biće nemački dokumentarac „El Bulli – Kuvanje u procesu“ o najpoznatijem i najeksluzivnijem restoranu na svetu. Film nas uvodi u alhemijsku laboratoriju u kojoj nastaje magija čarobnih zalogaja legendarnog glavnog kuvara „El Bullija“ Ferana Adrije. Dokumentarističkim postupkom zabeležen je proces koji do sada niko nije mogao ni da vidi, niti da snimi, koji u sebi nosi dramatičnost uzbudljivog naučnog poduhvata da se ostvari nemoguće, ali i neodoljivu privlačnost kreativnog procesa podstaknutog strašću glavnih aktera.

Proslavljeni austrijski autor Mihael Glavoger eksluzivno zatvara festival ostvarenjem „Sjaj kurvi“. Ovo je poslednji film u trilogiji započetom legendarnim filmovima „Megacities“ i „Smrt radnika“, kojima je Glavoger najavio pojavu veličanstvenog modernog dokumentarca namenjenog bioskopima. I ovoga puta to je dokumentarac sa drastičnim pristupom temi sniman u različitim delovima sveta, osobenog autorskog postupka, vrhunske fotografije, montaže, zvuka i muzike, nastao u raskošnim produkcionim uslovima.

Kao i prethodnih godina, gledaoci će moći da razgovaraju sa dokumentaristima iz Evrope, a mladi filmski autori i studenti filma iz Srbije i regiona imaće tu privilegiju da u okviru specijalne prateće radionice, kroz niz masterklasova, neposredno komuniciraju s prisutnim eminentnim gostima.

Svi filmovi imaju titlove i na srpskom i na engleskom. (danubeogradu.rs)

PROGRAM
Sreda, 25. januar (19.00) – Velika dvorana
Svečano otvaranje: Prorok (The Prophet)

Sreda, 25. januar (21.15) – Velika dvorana
Žoze i Pilar (Jose e Pilar)

Četvrtak, 26. januar (19.00) – Amfiteatar
Ramin

Petak, 27. januar (19.00) – Amfiteatar
Specijalni let (Vol special)

Subota, 28. januar (19.00) – Amfiteatar
El Bulli – Kuvanje u procesu (El Bulli – Cooking In Progress)

Nedelja, 29. januar (18.00) – Velika dvorana
Život negde daleko (La vie au loin)

Nedelja, 29. januar (20.15) – Velika dvorana
Svečano zatvaranje: Sjaj kurvi (Whores’ Glory)