Naslovna » BG servis » Beograd dobio Službu hitne pomoći za životinje

Beograd dobio Službu hitne pomoći za životinje

Beograd je dobio Službu hitne pomoći za životinje, prvu u zemlji, koja će po ugledu na svetske pružati veterinarsku pomoć, pre svega, napuštenim životinjama, ali i vlasničkim kojima je neophodna hitna intervencija. Broj telefona Hitne pomoći je 062/80-90-333, a dostupan je radnim danima od 8.00 do 16.00.

Služba funkcioniše pri ambulanti za male životinje Veterinarske ustanove „Veterina Beograd“ u Bulevaru despota Stefana 119. Po rečima Predraga Petrovića, gradskog sekretara za komunalne i stambene poslove, otvaranjem ove službe zaokružuje se ciklus i ispunjava obećanje dato Beograđanima pre nepune tri godine, kada je grad preuzeo nadležnost nad „Veterinom Beograd“.

– Beograd je jedina lokalna samouprava u zemlji koja je zaustavila privatizaciju matične veterinarske ustanove i napravila efikasnu i modernu komunalnu službu, sposobnu da odgovori na primenu novih zakona o dobrobiti životinja i veterinarstvu, kao i gradskih odluka u ovoj oblasti. Ova zgrada pre tri godine bila je, najblaže rečeno, ruinirana, kadrovski i stručno na jako niskom nivou, a vozni park bezmalo da nije postojao. Beograd je imao jedan azil, kapaciteta osamdesetak pasa, koji je bio u sramotnom stanju. Ulaganjima grada i zahvaljujući dobrom menadžmentu ustanove, danas imamo savremenu komunalnu gradsku službu koja obezbeđuje primenu Strategije u rešavanju problema napuštenih životinja, ali i drugih odluka. Otvaranjem Hitne pomoći za životinje, Beograd danas postaje humaniji grad – rekao je Petrović.

Bratislav Stanković, direktor „Veterine Beograd“, pojasnio je da pored sale za hitne intervencije i postoperativnog bloka, ustanova raspolaže kvalitetnim veterinarskim kadrom, a poseduje i kompletno opremljena terenska vozila i najsavremenije aparate, poput ultrazvučnog za dijagnostiku, te rendgena i aparata za razvijanje rendgen filmova, što je donirao Fond „Mila“. Hirurški sto sa električnim podešavanjem visine, reflektor, inhalaciona anestezija, oprema za monitoring, EKG, autoklav sterilizator, elektroskalper samo su neki od delova opreme. Videoskop znatno olakšava rad veterinara prilikom pregleda životinja, a vozilo Hitne pomoći ima i dva nosila za prevoz povređenih životinja – donacija „Superlaba“.

– Da bi rad bio što efikasniji, otvorena je još jedna telefonska linija koja služi samo za prijavljivanje povređenih životinja. Broj je otvoren i za vlasnike životinja ukoliko imaju bilo kakvih problema sa svojim kućnim ljubimcima, ali će za usluge oni snositi troškove. Tokom prošle godine bilo je deset prijava mogućih trovanja, kada je opservirano više od trideset pasa, za koje je posle obdukcije potvrđeno da su otrovani. Zbog toga je ove godine u budžetu predviđeno više sredstava za obdukciju i toksikološke preglede, pa ćemo na taj način imati pravu sliku stanja izazvanu nedelima pojedinaca, koji čine krivično delo i ugrožavaju živote ne samo životinja već i ljudi – kazao je Stanković. (Beoinfo)