Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija u znaku Zmaja

Beogradska filharmonija u znaku Zmaja

Orkestar Beogradske filharmonije će u petak, 20. januara od 20.00 na Kolarcu (Studentski trg 5), obeležiti Novu godinu po kineskom kalendaru i time završiti ciklus novogodišnjih koncerata za ovu sezonu. Sa dirigentom Vangjanom Ojangom i violinistom Menla Huanom, orkestar će izvoditi dela najpoznatijih kineskih kompozitora.

Dana 23. januara 2012. godine, po gregorijanskom kalendaru, započeće 4710. kineska godina, poznata još i kao Godina Zmaja. Posle godine suzdržanog Zeca, dolazi vladanje nadahnutog Zmaja, koji se u kineskoj mitologiji smatra najsrećnijim znakom. Zmaj je simbol cara, muške energije, moći i smatra se karmičkom životinjom koja vraća pozitivnu energiju koju ste poklonili ljudima.

Domaćin koncerta biće Ambasada NR Kine u Srbiji.

Filharmonija je u okviru ciklusa Nove godine, za koji je dobila i podršku Evropske unije, ove sezone obeležila dolazak 5772. jevrejske, 1433. islamske i 2012. godine po gregorijanskom i julijanskom kalendaru. Na osnovu pozitivnog iskustva I velikog interesovanja publike, Filharmonija će i ubuduće uvrstiti u redovnu koncertnu sezonu ovaj ciklus, koji ima za cilj da predstavi drugačije kulture i tradicije i proslavi različitost.

Na programu koncerta, u potpunosti inspirisanog kineskom tradicijom, Filharmonija će izvoditi Duovu Igru božurske vile, Baovu Simfoniju Pekinške opere kao i Butterfly Lovers, koncert za violinu i orkestar. Kineski kompozitori Gang i Žanhoa su pronašli inspiraciju za ovo delo u legendarnoj priči Leptiri ljubavnici (Butterfly Lovers) poznatoj i kao kineski Romeo i Julija. Iako je napisana pedesetih godina prošlog veka, stekla je popularnost tek posle kulturne revolucije, a danas je jedna od najpoznatijih kineskih kompozicija.

Dirigent Vangjan Ojang sa nepunih trideset godina ima uspešnu međunarodnu karijeru, a posebno je aktivan u Šangaju, gde je angažovan i kao asistent Muhaja Tanga (šefa-dirigenta Beogradske filharmonije). Kao jedan od najcenjenijih violinista u Kini, Menla Huan zauzima jedinstveno mesto u zemlji koja vrvi od izvanrednih talenata. Osvojio je brojna međunarodna takmičenja, između ostalog i Paganini, a u pauzi nastupa i snimanja širom sveta, živi na relaciji između Nemačke i Kine. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.