Naslovna » Izlasci » Film » Ciklus filmova „Savremeni“ u „Servantesu“
18 obroka
18 obroka

Ciklus filmova „Savremeni“ u „Servantesu“

U Institutu „Servantes“ (Čika Ljubina 19) biće organizovan ciklus filmova „Savremeni“ od 18. do 27. januara, čime će početi nova sezona kulturnih aktivnosti.

Zaljubljenici u špansku kinematografiju imaće priliku da pogledaju najnovije španske filmove, koji će biti prikazani sa titlovima na engleskom jeziku. Program je besplatan za posetioce.

Biće organizovane projekcije filmova koji su odraz raznolikosti hispanske produkcije: „Ćiko i Rita“, „Za 80 dana“, „Crni hleb“, „18 obroka“ i „Sve što poželiš“, koji su osvojili kako publiku tako i kritičare širom sveta. Već je imao velikog uspeha u institutima „Servantes“ u Parizu, Mančesteru, Njujorku i drugim gradovima. (danubeogradu.rs)

PROGRAM

Sreda, 18. januar (19.00)
Ćiko i Rita (2010)
Režija: Tono Erando, Havijer Mariskal, Fernando Trueba
Trajanje: 90 minuta
Na Kubi, krajem četrdesetih godina, Ćiko i Rita započinju strasnu ljubavnu priču. Ćiko je mladi džez pijanista, a Rita sanja da postane velika pevačica. Od noći kada ih je sudbina spojila na plesu u jednom klubu u Havani, život ih je spajao i rastavljao, kao likove nekog bolera. Originalna verzija na španskom sa titlovima na engleskom jeziku.

Četvrtak, 19. januar (19.00)
Za 80 dana (2010)
Režija: Hon Garanjo, Hose Mari Goenaga
Trajanje: 105 minuta
Aksun je žena od 70 godina koja dolazi u bolnicu da bi se brinula o bivšem mužu svoje ćerke. Njeno iznenađenje će biti ogromno kada shvati da je žena koja posećuje bolesnika pored, Majte, njena velika prijateljica iz mladosti. Uskoro će shvatiti da je hemija među njima ista kao pre 50 godina. Njih dve se zabavljaju i uživaju u ponovnom susretu sve dok Aksun ne otkrije da je Majte lezbejka. Originalna verzija na baskijskom sa titlovima na španskom i engleskom jeziku.

Petak, 20. januar (19.00)
Crni hleb (2010)
Režija: Agusti Viljaronga
Trajanje: 108 minuta
Tokom teških posleratnih godina u ruralnom delu Katalonije, jedan dečak zvani Andreu čija je porodica pripadala poraženoj strani, jednog dana u šumi pronalazi leševe jednog muškarca i njegovog sina. Vlasti sumnjaju na njegovog oca, ali Andreu pokušava da pronađe krivca. Originalna verzija na katalonskom sa titlovima na engleskom jeziku.

Četvrtak, 26. januar (19.00)
18 obroka (2009)
Režija: Horhe Koira
Trajanje: 107 minuta
Ljudi provode mnogo vremena obedujući, a obroci su važan element njihovih odnosa. Film ne prikazuje obede i ono što jedemo, već ono šta radimo i karaktere koje srećemo dok obedujemo. Film je snimljen za devet dana i prikazuje različite situacije i likove, od Madrida do Barselone.

Petak, 27. januar (19.00)
Sve što poželiš (2010)
Režija: Ahero Manjas
Trajanje: 101 minut
Porodica Velasko koju čine Leo, Alisija i njihova četvorogodišnja ćerka Dafne, vodi miran život u Madridu. Alisija je uglavnom zadužena za čuvanje i obrazovanje devojčice. Tokom božićnih praznika Alisija neočekivano umire, ostavljajući muža samog sa ćerkom. Leo, konzervativan i homofobičan muškarac, brine se o devojčici najbolje što može. Dafne, veoma pogođena odsustvom majke, stalno traži majčinsku figuru. Leo, čiji je jedini cilj da obezbedi sreću za Dafne, u stanju je da se suprotstavi sam sebi boreći se portiv predrasuda, sve dok ne izgubi sopstveni identitet. Originalna verzija na španskom, sa titlovima na engleskom jeziku.