Naslovna » BG svaštara » Beograd 2020 » Delegacija Odbora „Beograd 2020“ u Mariboru

Delegacija Odbora „Beograd 2020“ u Mariboru

Povodom svečanosti kojom Maribor započinje svoju godinu kulture, članovi beogradske delegacije Odbora „Beograd 2020“ obavili su niz veoma važnih razgovora koji se odnose na završetak procesa grada Beograda u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine.

Skorašnje aktivnosti našeg grada predstavljene su Evropskoj komesarki za kulturu, Andruli Vasiliju, koja je prošle godine posetila Beograd i razgovarala sa članovima Odbora „Beograd 2020“. Delatnost u prethodnih šest meseci predstavljena je detaljno i Doris Pak, predsednici Saveta za kulturu Evropskog parlamenta, koja u narednom periodu očekuje dobijanje predloga nove odluke od Evropske komisije za kulturu.

Podrška Doris Pak inicijativi „Beograd 2020“ odnosi se na kvalitet projekta, angažovanost, ambicioznost i kontinuitet rada tokom prethodne tri godine. Spremnost koju Beograd pokazuje već u ovom trenutku bila je predmet konstatacija zvaničnika ali i organizatora u Mariboru.

Pored zvaničnika Evropske unije, razgovori su vođeni sa ministarkom za kulturu Hrvatske, ministrom za kulturu Slovenije, sekretarom za kulturu Ljubljane, izvestiocem EU za Srbiju, Jelkom Kacinom, šefom poslaničke grupe „Pozitivna Slovenija“, Janijem Moderndorferom, predsednikom EFA, Darkom Brlekom, gradonačelnikom i predstavnicima Turkua, Talina, Gimaraeša, Manhajma, Pečuja, Pule, Rijeke, Linca, Graca…

Za buduće aktivnosti Beograda u okviru projekta „Maribor 2012“, zainteresovani su predstavnici kulturnog života Slovenije kao i organizatori najvećih festivalskih manifestacija. Prisustvo delegacije „Beograd 2020“ privuklo je i značajnu pažnju medija u Sloveniji. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.