Naslovna » BG svaštara » Deseta beogradska Kritična masa

Deseta beogradska Kritična masa

U petak, 27. januara od 17.30, biće održana Deseta beogradska Kritična masa koju je osmislila neformalna organizacija Ulice za bicikliste. Vožnja traje oko sat vremena, po već ustaljenoj ruti kroz gradski centar, umerenom brzinom prilagođenom najsporijem učesniku.

Biciklisti Beograda od aprila 2011. godine svakog poslednjeg petka u mesecu okupljaju se na Trgu Republike. Razlog je zajednička vožnja koja je u više od 350 gradova sveta poznata pod nazivom Kritična masa. Tradicija grupne vožnje počela je u San Francisku 1992. godine u cilju popularizacije bicikla kao gradskog prevoznog sredstva i ukazivanja na probleme sa kojima se biciklisti susreću učestvujući u gradskom saobraćaju.

Vožnja bicklom je dobra za zdravlje, ne zagađuje vazduh i ne pravi buku. Zbog toga je to najefikasniji, održiv način prevoza u gradovima. Po zakonu, biciklisti su ravnopravni učesnici saobraćaja, ali u Beogradu im nije omogućeno da se bezbedno i efikasno kreću kroz grad jer ne postoji odgovarajuća saobraćajna infrastruktura. U društvu orijentisanom na automobilski prevoz, grupna biciklistička vožnja jedini je način da se skrene pažnja i podigne svest o prisustvu biciklista na ulicama grada. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.