Naslovna » BG servis » Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

U okviru Nedelje prevencije raka grlića materice, koja se obeležava od 21. do 28. januara, Gradski zavod za javno zdravlje Beograda u saradnji sa domovima zdravlja organizuje predavanja i promotivne aktivnosti u lokalnoj zajednici.

U domovima zdravlja, bolnicama i zavodima za javno zdravlje ginekolozi, patolozi, epidemiolozi i stručnjaci drugih profila tokom ove nedelje organizuju predavanja i razgovore u kojima ženama objašnjavaju značaj redovnog odlaska na ginekološki pregled. Ove aktivnosti predstavljaju značajan doprinos nacionalnoj kampanji socijalne mobilizacije, koja je sastavni deo programa skrininga za rak grlića materice.

Ovo je šesta godina kako se u zemljama Evrope u poslednjoj nedelji januara obeležava nedelja prevencije raka grlića materice. Nosilac svih aktivnosti je Evropska asocijacija protiv raka grlića materice, a naša zemlja je od početka uključena u obeležavanje nedelje prevencije. Ove godine se, osim brojnih promotivnih aktivnosti, u više od 30 zemalja Evrope potpisuje i peticija „Stop raku grlića materice“ i dele broševi „Biser mudrosti“. Peticija ima za cilj prikupljanje milion potpisa, koji će biti predati Evropskom parlamentu sa ciljem da se rad na programima prevencije u budućnosti učini obaveznim.

U proteklih deset godina na području Beograda je registrovano oko 4.000 žena obolelih od raka grlića materice, a zbog ove bolesti godišnje umire oko 100 žena. Najveći broj obolelih žena je od 40 do 59 godina. Veliki broj njih prvi put se javi ginekologu kada je bolest već uzela maha i kada je lečenje teško i neizvesno. Većina ovih slučajeva mogla se sprečiti da je bolest otkrivena na vreme i da se na vreme pristupilo lečenju. (Beoinfo)

loading...