Naslovna » Izlasci » Izložbe » Grafike Mihaila M. Petkovića

Grafike Mihaila M. Petkovića

U Galeriji Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27) od 16. (19.00) do 28. januara biće otvorena izložba grafika Mihaila M. Petkovića.

Umetnik paralelno i/ili naizmenično i kontinuirano stvara u mediju slikarstva i grafike. Prisutan i zapažen na umetničkoj sceni tokom 80-ih godina 20. veka, Petković je afirmisan kao jedan od predstavnika „drugog talasa“ neo/enformela, kako je kritika najčešće pisala o tom fenomenu.

Tako je novi ciklus grafika nastao kao rezultat dugogodišnjeg fokusiranja na apstraktni likovni prosede. Rekombinovanje raznorodnih elemenata, slovnih i numeričkih znakova, aplikacija i nasumičnih intervencija na matrici, kao i simulacija taktilnih kvaliteta upotrebljenih materijala, u osnovi su ovog grafičkog eksperimenta.

Istoričarka umetnosti Sanja Todosijević napisala je:
– Autorov pristup ovde je istovremeno analitički, istraživački u pronalaženju idealnih kompozicionih odnosa, ali i opredeljeno intuitivan u smislu gestualne slobode i neretko nasumičnog odabira elemenata kojima se novonastali plastički poredak uspostavlja. U radovima nastalim specifičnim kombinovanjem tradicionalnih grafičkih tehnika – bakroreza i suve igle sa kolografijom i radikalnim intervencijama na poliesternim pločama poput paljenja i koncentrisanja u slojevima otisaka više različitih materijala (platna, jute, kanapa) evidentno je odsustvo jedinstvenog fokusa, jednog centralnog žarišta kompozicije. Posebno, auratično mesto u tom semiotičkom sistemu ima slovo/znak X koji se, kao i u slikarskim radovima, uvek iznova pojavljuje kao prepoznatljivi autorski simbol, ili pak trag nasleđene znakovno-simboličke tradicije duboko utkane u autorovu poetiku i transformisane sopstvenim iskustvom. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.