Naslovna » Izlasci » Izložbe » Klime – Air conditioners

Klime – Air conditioners

Do 31. januara u Galeriji Alt (Vlajkovićeva 30) biće otvorena izložba Marka Matića „Klime – Air conditioners“.

Kao prvi projekat u ovoj dvehiljade dvanaestoj, predstavićemo provokativan rad mladog autora iz Beograda, Marka Matića, i njegove „spermatične“ crteže, koji predstavljaju jednu vrstu intimnog dnevnika autora.

Estetizovani, ispražnjeni, crno beli ambijenti u kojima mladi umetnik i grafički dizajner pozicionira uređaje za klimu (air conditioners), kao ultimativno tehničko rešenje za regulaciju termičkih prilika, svojom svedenošću i repetitivnošću, asociraju na uniformne korporativne ambijente, lišene emocija. Matić ugrađuje u svoje crteže sadržaj svoje sperme, ostavljajući tako organski potpis na njima.

Nivoi značenja koji pokreću ove Matićeve onaničke ekspresije aplikovane na crteže belih zidova sa monotonim motivom uređaja za klimu, osim što su asocijativane i provokativne, inkorporiraju i dozu egzibicionizma, koji može biti shvaćen kao strategija za distanciranje od profane kolonizatorske medijske estetike i potrošnje tela, u duhovnoj klimi u kojoj je intimnost javna a seksualnost depersonalizovana. Sjedinjeni, crtež i lična telesna izlučevina, u tehnološkom okruženju, tematizuju telo kao mašinu u funkciji kreativnosti. (danubeogradu.rs)