Naslovna » Izlasci » Izložbe » Monohromatski svet

Monohromatski svet

Najbolje fotografije sa godišnjeg konkursa časopisa „Refoto“ biće predstavljene na izložbi „Monohromatski svet“, koja će biti otvorena od 12. januara (19.00) do 19. februara u Galeriji Artget (Trg Republike 5/I).

Časopis „Refoto“ je u svojoj desetogodišnjoj istoriji pokrenuo i organizovao veliki broj foto-konkursa za svoje čitaoce, a prošlu godinu obeležio je najmasovniji konkurs do sada. Konkurs je trajao godinu dana, a na adresu redakcije stiglo je više od 5.000 fotografija: najviše iz Srbije, ali i svih zemalja nekadašnje Jugoslavije, dok je manji broj radova prispeo s raznih strana sveta.

Tema „Monohromatski svet“ omogućila je fotografima da se vrate pomalo zaboravljenoj crno-beloj fotografiji, koja je posle velike ekspanzije digitalne tehnologije ponovo postala veoma popularna. Pored crno-belih, čitaoci su slali i monohromne fotografije u boji na kojima je atmosfera često bila dominantnija od samog kolora. Bezbroj tema koje se mogu svrstati u kategorije kao što su „Portret“, „Pejzaž“, „Urbani prizori“, „Mrtva priroda“, „Aranžirana fotografija“, „Svet biljaka i životinja“, „Apstrakcija“ kao i mnoge druge, našao se pod okriljem glavne teme.

Tokom godine časopis „Refoto“ objavljivao je izbor od dvadesetak najboljih fotografija pristiglih svakog meseca, a izbor od najboljih stotinak fotografija sa čitavog konkursa, kao i nagrađeni radovi biće prikazani u Galeriji Artget. Februarsko izdanje časopisa „Refoto“ krasiće veliki portfolio s nagrađenim i do sada neobjavljenim fotografijama iz najužeg izbora. (danubeogradu.rs)

Refoto - Valentina Bunić - Veliko Trgovi    Refoto - Almirali Basickonjic - Buducnost

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.