Naslovna » BG servis » Otvoren prvi od pet objekata azila za pse u Zemunu

Otvoren prvi od pet objekata azila za pse u Zemunu

Jedan od pet objekata najvećeg budućeg beogradskog prihvatilišta za napuštene pse otvoren je u okviru stare farme PIK „Zemun“. Prihvatilište će moći da primi 1.237 odraslih pasa, a prvi put je predviđen smeštaj i za 40 štenaca. Svaki objekat ima površinu od 520 kvadratnih metara i 17 boksova.

Na idejnom rešenju ovog, kao i drugih prihvatilišta, zajedno sa gradom Beogradom radili su predstavnici udruženja građana koja se bave zaštitom životinja. Predviđen broj pasa i standardi azila potpuno su usklađeni sa najvišim evropskim i svetskim standardima.

– Problem napuštenih pasa grad Beograd istovremeno rešava na više načina. Budući da je uzrok nastanka ovog problema neodgovorno vlasništvo, od republike smo tražili i dobili nadležnost da kontrolišemo jesu li vlasnički psi čipovani i vakcinisani, a ujedno se sa posledicama borimo izgradnjom smeštajnih kapaciteta za napuštene pse. Prošle godine je azil „Rakovica 1“ proširen da može da primi oko 1.000 pasa, otvorili smo i azil u Kovilovu za 550 pasa, a idućeg meseca otvorićemo azil na prostoru PKB-a kapaciteta 550 do 600 pasa. U Zemunu i svim drugim azilima psi će imati dostojne uslove za privremeni boravak, jer nam je želja ih posle programa socijalizacije udomimo u nekoj porodici. Zato ćemo uz programe „Najbolji prijatelj“ i ostalo što radimo afirmisati i udomljavanje ovih pasa – rekao je gradski sekretar za komunalne i stambene poslove Predrag Petrović.

On je najavio da će grad nastaviti programe besplatne sterilizacije i besplatne vakcinacije i čipovanja, čime će biti podsticano odgovorno vlasništvo. Budući da su donete kaznene odredbe za one koji ne poštuju zakon, zajedničke patrole gradskih veterinara i komunalnih inspektora već su na terenu i sprovode kaznenu politiku.

– Od iduće nedelje počinjemo i sa sprovođenjem kaznene politike za one koji opasne pse ne izvode na propisan način na javne površine Beograda. Za petnaestak dana otvorićemo i hitnu pomoć za pse, a uticaćemo i na Ministarstvo unutrašnjih poslova da oformi „Animal police“, specijalizovanu jedinicu koja će se baviti striktnom primenom Zakona o dobrobiti životinja – rekao je Petrović. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.