Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Pink Martini u Areni 31. maja

Pink Martini u Areni 31. maja

Američki sastav Pink Martini nastupiće u Beogradskoj areni, 31. maja od 20.00.

Orkestar Pink Martini pronalazi inspiraciju u romantičnom holivudskom mjuziklu, izvodi očaravajuću mešavinu muzike i stihova iz različitih delova sveta i različitih žanrova. Drugi put u poslednjih pet godina, u Areni će se čuti nove verzije holivudskih hitova iz četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka.

Grupa postoji od 1994. godine, kada je Tomas Lauderdejl, klasični pijanista i harvardski diplomac, okupio muzičare kako bi izvodili muziku na političkim, humanitarnim i drugim medijskim kampanjama, i sa njima izveo svoju verziju popularnih pesama. Publici se to veoma svidelo, zato su nastavili po istom receptu.

Danas grupa ima 12 članova i sarađivala sa trideset svetskih orkestara, uključujući i višestruke nastupe sa Filharmonijom Los Anđelesa, Nacionalnim simfonijskim orkestrom Amerike i BBC-jevim koncertnim orkestrom.

Sa prvim albumom „Sympathique“ iz 1997. postaju međunarodni fenomen, a sa drugim „Hang on Little Tomato“ iz 2004. dospeli su na prvo mesto internet liste najprodavanijih albuma. Ovaj bend neguje, pre svega, karakteristične obrade pesama drugih autora, takozvane „covere“, uz dodavanje citata i referenci iz drugih muzičkih žanrova kao što je klasična kamerna, kubanska, brazilska muzika sa jakim prizvukom pariskih kafea.
Ipak, njihova originalna numera „Sympathique“ koju su otpevali na francuskom jeziku i njen refren „Je ne veux pas travailler“ (Ne želim da radim), postala je jedan od najvećih senzacija u Francuskoj i nominovana je za pesmu godine. Upečatljivost grupi daje pevačica Čajna Forbs, svojim nežnim i kristalno jasnim glasom.

„Kod nas svi učestvuju u komponovanju i aranžiranju pesama tako da je repertoar veoma širok. U jednom momentu, imate utisak da ste na samba paradi u Rio de Žaneiru a već u sledećem da se nalazite u francuskoj muzičkoj dvorani u 1930. godini. To je pravo urbano muzičko putovanje. Komponujemo dosta ali i uzimamo fenomenalne pesme kao što su ‘Andalucia’ ili ‘Amado mio’ iz filma ‘Gilda’ ili ‘Kikuchiyo to mohshimasu’ (My name is Kikuchiyo). Zato smo mi pravi muzički arheolozi koji iskopavaju stare snimke i partiture i vraćaju im stari sjaj“, kaže Lauderdejl.

Ulaznice po ceni od 1.600, 1.900, 2.200, 2.500 i 2.900 dinara mogu da se kupe na sledećim prodajnim mestima: Beogradska arena, Bilet centar Beograda, Eventim, „Ušće“ SC, knjižare Delfi i Vulkan, Dom sindikata, Gigstix. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.