Naslovna » Izlasci » Sport » Planinari „Železničara“ na vrhu Triglava

Planinari „Železničara“ na vrhu Triglava

Ekipa planinara iz Planinarskog društva „Železničar“ iz Novog Beograda ovog vikenda popela se vrh Triglava (2864). Triglav je najviši vrh Julijskih Alpa, najviši vrh Slovenije, i najviši vrh na prostorima nekadašnje Jugoslavije.

Na vrh Triglava popeli su se Radmilo Marić, Nikola Radojević i Bojan Dulejan. Uspon na Triglav u zimskim uslovima među planinarima i poznavaocima ovog sporta važi za jedan od najzahtevnijih poduhvata.

Ovim usponom naši planinari potvrdili su seriju do sadašnjih uspešno izvedenih akcija i osvajanja niza evropskih vrhova i najavili uspešan početak nove godine. U ovoj godini u planu je ekpedicija na Grosvenediger (3662 m), Monblan (4810 m), Ekvador-Peru (6310 m) i Indija (6600 m).

Članovi ekipe sa Triglava, Radmilo Marić i Nikola Radojević su iskusni planinari i predavači u školi visokogorstva koju 12 godina zaredom, svake zime organizuje PSD „Železničar““ tako da se u njoj obučilo više od sto planinara, visokogoraca.

Nova škola visokogorstva počinje sledeće nedelje, 25. januara 2012. U njoj će polaznici – planinari naučiti da se bezbedno kreću zimi po visokim planinama, po snežnom terenu, samostalno ili u navezi, kao i kako da koriste planinarsku opremu: cepine, dereze, uža, kako da naprave „vučju jamu“ u snegu i mnoga druga neophodna znanja.

Škola se organizuje uz finansijsku podršku Gradskog sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda, odnosno PS Beograda. Kao i prethodne škole i ova će se sastojati od teorijskih predavanja i praktičnog rada na terenu, na Avali, Ostrvici i Staroj planini. Završena Zimska škola visokogorstva omogućava uspešano pohađanje tečajeva iz drugih planinarskih specijalnosti: alpinističke, sportsko-penjačke, speleološke, markacijske i vodičke.

Planinarsko-smučarsko društvo „Železničar“ Beograd, osnovalo je Zimsku školu visokogorstva 1995. godine u organizaciji doajena planinarstva Srbije Zvonimira Blažine. Vodiči i visokogorci Vladimir Furlan i Jarmilo Sobotka obnovili su školu 2001. godine i od tada škola se održava svake godine. (danubeogradu.rs)

Osvajanje Triglava  Osvajanje Triglava

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.