Naslovna » Izlasci » Sport » Reprezentacija Srbije u polufinalu!

Reprezentacija Srbije u polufinalu!

Reprezentativci Srbije obezbedili su nastup u polufinalu Evropskog prvenstva u rukometu, posle pobede nad Švedskom 24:21 (14:11). U sredu, 25. januara od 20.15, Srbija će igrati protiv Makedonije u poslednjoj utakmici Grupe I.

U Beogradskoj areni pred 13.000 gledalaca, Srbija je ostvarila najveći uspeh od 1996. godine kada je pod imenom SR Jugoslavija osvojila bronzanu medalju posle pobede nad Švedskom (26:25).

Golmani su bili u glavnim ulogama – Sjostrand je imao 17, a Stanić 15 odbrana. Najefikasniji je bio Vujin koji je postigao pet golova, a po tri su dali Šešum, Nikčević, Prodanović i Čutura; u švedskoj reprezentaciji Du Ric je osam puta bio strelac. (danubeogradu.rs)

 

[box_light]Izveštaj Rukometnog saveza Ssrbije…

Uvodnih 10 minuta, obeležio je švedski golman, Johan Sjostrand sa pet odličnih intervencija na izgledne prilike naših reprezentativaca, Nikčevića, Prodanovića, Ilića i Stojkovića. Sa druge strane terena, raspucani švedski bekovi, lako su rešavali srpsku 6-0. Prvi gol, postiže Tobijas Karlson iz polukontre, a za revanš, Marko Vujin dobro otvara meč prvi golom za „Orlove“. Slede sjajne odbrane prvog golmana Šveđana, a Šveđani, posle efektnih golova sa devet metara Du Rica, Stenbakena i Andersona, odlaze na 2:5 u 11. minutu.

Međutim, tek tada srpski reprezentativci počinju da igraju, a napadu efektivnost donosi ulazak Dalibora Čuture, koji postiže svoj prvi gol za 4:6 u 12. minutu. To je bio tek početak serije 5:0, koja je naterala selektora Šveđana, Stafana Olsona da zatraži tajm-aut u 17. minutu (8:6), ne bi li sprečio sunovrat svog tima. Ređaju se odbrane razgoropađenog Darka Stanića, za njim i golovi Ilića (promašio prvi sedmerac, ali se ispravio iz drugog), Nikčevića iz kontre, Čuture i Vujina. Publika nosi „Orlove“ do vođstva, ali seriju zaustavlja minut odmora selekcije „tri krune“.

I dalje na golu, po broju odbrana, Sjostrand prati Stanića. Veći pad Šveđana ne dozvoljava ni Ekdal Du Ric, izuzetan šuter, koji pronalazi uglove, u koje Stanić ne može da stigne. Marko Vujin nastavlja sa dobrom igrom, postiže i treći gol za 10:8 u 23. minutu. Iz dobre odbrane, stiže i drugi gol iz kontre, Ivana Nikčevića za 11:9. Posle još jedne „bombe“ Du Rica, agilni Dalibor Čutura, po treći put nadigrava sporu 6:0 Šveđana za 12:10 u 27. minutu.

Pri tom rezultatu, Veselin Vuković traži tajm-aut, nakon koga Marko Vujin sa 10 metara „ispod zone“ pronalazi nebranjeni deo mreže Sjostranda za +3 (13:10). Zamena za Kima Andersona u reprezentaciji Švedske, Johan Jakobson postiže 11. gol za svoju selekciju. Imali su Šveđani i priliku da smanje na gol minusa, ali dobra odbrana, daje šansu Ivanu Nikčeviću da još jednom „preleti“ Sjostranda i zakuca loptu u mrežu iz kontre za 14:11. U preostalih 15 sekundi prvog dela, brz prenos lopte, prekida Momir Ilić, ali biva i „nagrađen“ isključenjem. Šveđani ostaju bez gola u poslednjoj sekundi, ali za utehu, dobijaju početak drugog poluvremena 6 na 5.

Brojčlanu prednost anuliraju dva sjajna gola Žarka Šešuma u dva uvodna napada „Orlova“ u drugom poluvremenu. Čekalo se dugo da „zlatni dečko“ proradi, i to se desilo u najboljem mogućem trenutku. Vuković je u drugih 30 minuta krenuo sa bekovskom trojkom Šešum – Čutura – Stanković, i to mu se isplatilo u 37. minutu, kada se i Ivan Stanković upisao u strelce za 17:13 (po prvi put +4).

Minut kasnije, Ivan Nikčević se žali na povredu, onu istu iz finiša sa Nemačkom, pa biva zamenjen Dobrivojem Markovićem. Odbrana je, opet ona, iz mečeva sa Poljacima i Dancima. Agresivna, fanatična, na granici isključenja. U 42. minutu, posle jednog dugog napada Šveđana, Darko Stanić hvata „živu“ Du Ricu, što izaziva delirijum na tribinama gotovo pune „Arene“. No, sa druge strane, uglavnom zbog sjajne role golmana Sjostranda, šest minuta protiče bez gola „Orlova“ , pa Vuković u igru vraća kapitena, Momira Ilića.

U međuvremenu, „otpatke“ posle odbrana Stanića, hvataju Ekberg i Jakobson, pa Šveđani, dolaze samo na dva gola minusa u 45. minutu – 17:15. Dobrivoje Marković propušta i treću priliku da postigne gol, pa Šveđani imaju napad za -1. Traljavo ga završavaju, a Marković pokazuje karakter i vara Sjostranda za svoj prvenac i gol za Srbiju posle devet minuta pauze – 18:15. Kazna stiže u vidu brzog gola Ekdala Du Rica samo 30 sekundi kasnije – 18:16 (47.).

Na terenu je bekovska postava Ilić – Čutura – Vujin sa Stojkoviće na crti, koji postiže gol za 19:17 u 49. minutu. Šveđani bacaju loptu u aut pod pritiskom desetak hiljada zvižduka u „Areni“. Dug je i pasivan napad za +3, a već u narednom Šveđana, Lundstrom postiže gol za 19:18, menjajući u ulozi egzekutora Du Rica, koji je ostao pod „flasterom“ Marka Vujina. I upravo desni bek „Orlova“ postiže gol za 20:18, ali tek desetak sekundi kasnije, Jakobson iz trka vraća na +1 – 20:19 (52.).

U junaka meča izrasta, Rajko Prodanović. Postiže gol za 21:19, a u odbrani, dobro se postavlja, iznuđuje faul u napadu Lundstroma. Na +3 vodi Žarko Šešum, sa šest metara nakon što je digao odbranu Šveđana u blok, spustio loptu i zakucao loptu u mrežu iza Sjostranda za 22:19 (54.). Publika u „Areni“ pravi pakao za Šveđane. U takvom okruženju, Ekberg ne uspeva da savlada Stanića. Gotovo 20 hiljada ljudi je na nogama. Vuković traži tajm-aut na 4 minuta i 40 sekundi pre kraja, ne bi li golom rešio sve dileme oko pobednika.„Cepelin“ Marković – Prodanović vodi „Orlove“ na 23:19 u 58. minutu. Do kraja meča, Du Ric, još dva puta pogađa za 23:21 (58:40). Sve dileme razrešava Žarko Šešum novim golom za 24:21 na 56 sekundi pre kraja, kada je postalo jasno da je SRBIJA U POLUFINALU![/box_light]

 

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.