Naslovna » Izlasci » Sajmovi » Sajam turizma 2012

Sajam turizma 2012

Beogradski Sajam turizma biće održan od 23. do 26. februara 2012, na Beogradskom sajmu (Bulevar vojvode Mišića 14).

Najveću turističku manifestaciju u zemlji i jugoistočnoj Evropi prošle godine posetilo je više od 58.000 posetilaca, a predstavilo se više od 880 izlagača; slično će biti i ove godine. Međunarodni karakter ove manifestacije potvrđuje više od 250 inostranih izlagača iz 43 zemlje – za ovaj poslovni sajam svake godine zainteresovan je sve veći broj izlagača iz celog sveta.

Pod okriljem Sajma turizma od 2005. godine održava se i Sajam ugostiteljske opreme – HORECA, a u istom terminu održava se i Međunarodni sajam vina BeoWine.

Prvi put će se predstaviti tri zemlje – Izrael, Nemačka i Češka. U hali 3 biće okupljeni beogradski turoperateri, a strane turističke organizacije i druge agencije biće u halama 1 i 2. Domaće banje, salaši, planine i hoteli, po tradiciji, imaće štandove u hali 4.

Cena ulaznice je 300 dinara, a radno vreme je od 10.00 do 19.00.

[box_dark]… U okviru Sajma turizma, u hali 3a biće organizovan i Sajam suvenira „Posetite Srbiju“, od 23. do 26. februara. Predstaviće se Turistička organizacija Srbije, kao i razni umetnici i proizvođači suvenira – opančari, naivci, izrađivači nakita, etno udruženja i zanatske radionice…[/box_dark]

(danubeogradu.rs)

[box_light]Kako saznaju „Večernje novosti“…

– Sajam je izgubio smisao jer se održava prerano i to je glavni razlog zašto ne nastupamo – kaže Srđan Andrejević, gazda „Argusa“ za „Večernje novosti“. – U februaru još niko neće znati u kom pravcu ide turizam na Mediteranu. U aprilu ćemo imati jasniju sliku i tada ćemo izaći sa cenama, jer ukoliko neko uplati u februaru i mi ga u maju pozovemo da doplaćuje ili mu promenimo hotel pošto je u štrajku, izgubićemo kredibilitet kao agencija i, bez sumnje, tada bi nas posetila turistička inspekcija. Vlasnici agencija trenutno više rade kao geostratezi nego turistički radnici. Naime, kompletan Mediteran, gde letuju naši turisti, nalazi se u turbulenciji. Uporedo sa tim, cena barela nafte skočila je za 10 odsto – što će se odraziti na cene aranžmana.

Mogući problemi
1. Ne zna se koliko će „Jat Airways“ imati kapaciteta za čarter saobraćaj i ko će od stranih aviokompanija dobiti dozvolu da leti za Beograd.
2. U slučaju vojne intervencije na Siriju nebo iznad Antalije biće zatvoreno.
3. Ako se zakomplikuje odnos Izraela i Irana avioni neće leteti direktno na Hurgadu, nego preko Libije, što poskupljuje karte.
4. Problematične situacije u Egiptu i Grčkoj.
5. Španci (i Italijani) planiraju nove takse za hotelijere zbog čega će aranžmani znatno poskupeti.[/box_light]