Naslovna » Izlasci » Film » Star Wars epizoda I: Fantomska pretnja 3D

Star Wars epizoda I: Fantomska pretnja 3D

Prvi deo priče o junacima iz sage „Star Wars“ konvertovan u 3D (Star Wars Episode 1: The Phantom Menace 3D) biće premijerno prikazan 8. februara od 20.00 u bioskopu „Cineplexx“ u šoping-molu „Delta City“. Od 17.00, ispred bioskopa, biće organizovan skup fanova u kostimima, a članovi radionice crtanja i ilustracije „Đorđe Lobačev“ crtaće junake „Ratova zvezda“.

Ova epizoda sage „Star Wars“ nikada do sada nije prikazana u našim bioskopima, pa će publika imati priliku da je vidi ne samo u 3D tehnici, već i po prvi put na velikom platnu.

Smeštena u „dalekoj, dalekoj galaksiji“, saga „Star Wars“ kao stvorena je za 3D iskustvo, a epizoda „Fantomska pretnja“ obiluje nekim od najuzbudljivijih i najspektakularnijih scena iz sage – od invazije Nabe, preko potera u svemiru, do bitke svetlosnim mačevima između Darta Mola i Džedaja. Konverzija filma u 3D urađena je sa krajnjim poštovanjem prema izvornom materijalu i prema tehnološkim izvedbama i umetničkim zamislima autora.

Proces prebacivanja prve epizode nadgledao je reditelj Džordž Lukas, a odgovoran za ceo proces bio je Džon Nol, supervizor vizuelnih efekata u kompaniji „Industrial Light & Magic“. Ceo proces pretvaranja u 3D urađen je tako da se sačuvaju svi detalji filma i da film izgleda prirodno, a treća dimenzija omogućava gledaocima da na pravi način dožive „Star Wars“ univerzum.

Sve je počelo 1977. godine, četvrtom epizodom „Nova nada“, koja je odmah postala popularna širom sveta kao i naredni filmovi. Glavne teme u priči su univerzalne i svima zanimljive – večita borba između dobra i zla i između čovečanstva i tehnologije. Sagu čini ukupno šest filmova, a poslednji, „Osveta Sita“, pojavio se 2005. godine. (danubeogradu.rs)

[box_dark]Režija i scenario: George Lucas
Uloge: Ewan McGregor, Liam Neeson, Natalie Portman, Jake Lloyd, Ahmed Best
Žanr: akcija, naučna fantastika, avantura
Trajanje: 136 min
Miroljubivoj planeti kojom vlada mlada ali mudra kraljica Amidala preti korumpirana Trgovačka federacija, u službi zlog lorda Sita i njegovog zastrašujućeg učenika, Darta Mola. Naizgled dobronamerni senator Palpatin je kraljičin savetnik, mada mnogi sumnjaju u njega. Vitezovi Džedaji Kvaj-Gon Džin i Obi-Van Kenobi pozvani su da intervenišu u raspravama u vezi se trgovinom. U toku pregovora, njihov učenik postaje mladi Anakin Skajvoker. Oni takođe sreću Džar Džar Binksa, smušeno stvorenje sa likom guštera, koje je proterano iz svoje domovine pod vodom zbog svoje smotanosti. Kada Trgovačka federacija napadne planetu Nabu, kraljica i njeni saveznici moraju da se bore protiv horde robota, dok se Kvaj-Gon i Obi-Van suočavaju sa zlim Dartom Molom.[/box_dark]

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.