Naslovna » BG servis » U Srbiji najmanje 31 neradni dan za zaposlene

U Srbiji najmanje 31 neradni dan za zaposlene

U Srbiji će se od 2012. godine obeležavati tri nova praznika, od kojih jedan neradno, a praznik Sretenje produžen je na dva dana. Time će broj neradnih praznika biti povećan na 10.

Taj broj ne odskače od zemalja EU i isti je kao u Italiji, Belgiji, Danskoj i Luksemburgu. U institucijama EU praznuje se mnogo više dana – 17. Uključujući i obavezni broj radnih dana odmora – 21, radnici u Srbiji od ove godine imaju najmanje 31 neradni dan u godini.

Novi praznici od 2012. su Dan primirja u Prvom svetskom ratu, Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu i Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu, a Sretenje – Dan državnosti praznovaće se dva dana.

Izmenama Zakona o držzavnim i drugim praznicima koje je Skupština Srbije nedavno usvojila predviđeno da se državni praznik Sretenje – Dan državnosti Srbije praznuje dva dana – 15. i 16. februara, umesto samo jedan dan kao do sada. Dan primirja u Prvom svetskom ratu neradno će se obeležavati 11. novembra, u spomen na sve nevino stradale od 1914. do 1918. godine.

Utvrđeno je da se Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu obeležava radno 21. oktobra, kao spomen na stradanje u Kragujevcu 1941. i širom Srbije kad su nemačke okupacione snage izvršile masovni zločin nad civilima.

Izmenama zakona prvobitno je predviđeno uvođenje samo dva nova praznika, međutim tokom skupštinske rasprave prošle nedelje ministar za rad Rasim Ljajić prihvatio je amandman Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja da se 22. april obeležava kao Dan sećanja na žrtve holokausta i genocida u Drugom svetskom ratu. Taj amandman naknadno je izmenjen, jer su poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine tražili da se 22. april obeležava kao dan sećanja na sve žrtve fašizma, a ne samo na žrtve holokausta i genocida.

U Srbiji su državni praznici i Nova godina, 1. i 2. januar, Praznik rada koji se obeležava 1. i 2. maja, kao i Dan pobede 9. maj. Neradni dani su i Božić 7. januar i Uskršnji praznici počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Uskrsa. Radno se praznuju Sveti Sava 27. januara i Vidovdan 28. juna.

Velike razlike u Evropi
Uprkos uvreženom uverenju, u Srbiji nema više praznika nego u ostalim evropskim zemljama. Taj broj u Evropi je prilično neujednačen, a kada se ubroje i razlike u najmanjem broju dana odmora, dolazi se i do razlike od 10 radnih dana ukupnog odmora.

Radnici u Velikoj Britaniji tako imaju ukupno pet i po nedelja slobodno – 20 radnih dana godišnjeg odmora i osam dana državnih praznika, isto kao i Holandija i jedan dan manje nego Irska. Podaci se odnose na zaposlene sa punim radnim vremenom i stažom od 10 godina. Nemačka, najveća privreda EU, radnicima omogućava najmanje 33 slobodna dana – 20 godišnjeg odmora i 13 praznika.

Četiri radne sedmice je najmanji broj radnih dana odmora, koji pored Nemačke i Velike Britanije imaju još četiri zemlje. Sa druge strane, u sedam zemalja najmanji odmor je 25 dana, dok je evropski prosek 23.

Po podacima konsalting kompanije u oblasti zapošljavanja „Mercer“ radnici u Austriji imaju najbolje uslove po pitanju slobodnih dana – ukupno 38 radnih dana, od čega 25 dana godišnjeg odmora i 13 dana državnih praznika.

Grčka, koja se suočava sa velikim finansijskim problemima, pruža slične pogodnosti – 12 dana praznika i 25 dana odmora, što znači ukupno 37 dana odnosno sedam i po nedelja. U Francuskoj, Portugaliji i Španiji zaposleni imaju najmanje 36 slobodnih radnih dana. (EurActiv.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.