Naslovna » BG servis » Uskoro digitalizacija bioskopa Dvorane KCB

Uskoro digitalizacija bioskopa Dvorane KCB

Bioskop Dvorane Kulturnog centra Beograda uskoro će dobiti digitalizovanu projekcionu opremu, čiju nabavku je sufinansirao grad Beograd.

Reč je o jedinom aktivnom bioskopu u gradu koji nije digitalizovan, podsetila je gradska sekretarka za kulturu Ivana Avžner. Ona je dodala da je to jedini programski profilisan bioskop, koji kontinuirano i svakodnevno prikazuje filmove visokog umetničkog kvaliteta, a ujedno je i organizator ili suorganizator najznačajnijih filmskih festivala u Beogradu.

– Sasvim je izvesno da je budućnost produkcije i prikazivanja filmova u svetu okrenuta digitalnoj tehnologiji, te Dvorana KCB kakva je danas nema nikakvih mogućnosti da opstane u zahtevnoj kinematografskoj utakmici – ukazala je sekretarka za kulturu.

Centar je za nabavku digitalne opreme aplicirao kod Evropskog fonda za podršku koprodukcije i distribucije kreativnih kinematografskih i audiovizuelnih dela pri Savetu Evrope (Eurimaž). Centru je, pored još pet bioskopa u Evropi, odobrena donacija u vrednosti od 20.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti. Ostatak potrebnih sredstava donirali su, pored grada Beograda, Ministrastvo kulture Republike Srbije i opština Stari grad. (Beoinfo)