Naslovna » Izlasci » Film » Žućko, priča o Radivoju Koraću

Žućko, priča o Radivoju Koraću

Igrano-dokumentarni film scenariste i reditelja Gordana Matića „Žućko, priča o Radivoju Koraću“ premijerno će biti prikazan u četvrtak, 16. februara od 20.30 u Sava centru (Milentija Popovića 9).

Ovo je film o prvoj svetskoj košarkaškoj zvezdi sa ovih prostora, o njegovoj izuzetnoj sportskoj karijeri, ali i fascinantnoj ličnosti. Ovo je priča i o jednom vremenu, o zemlji koje više nema, bivšoj Jugoslaviji koja je tokom 50-tih i 60-tih godina 20. veka počela da se otvara prema Zapadu preko sporta, muzike, filma, mode, a te nove trendove donosio je upravo Korać.

U igranom delu filma pojavljuju se Vladimir Aleksić (u ulozi Radivoja Koraća), Katarina Radivojević, (u ulozi Koraćeve majke), Tihomir Stanić (kao Ivo Andrić), Voja Brajović (kao Tito), Tamara Krcunović (belgijska novinarka).

Naratori u filmu su Aleksandar Saša Đorđević i Milenko Tepić. Dokumentari deo filma, pored arhivskih materijala, daje autentična svedočanstva o Koraću kroz razgovore sa Žućkovom porodicom, prijateljima, saigračima, poštovaocima iz zemlje i inostranstva. Sagovornici u filmu su velikani evropske i svetske košarke – Bora Stanković, Ranko Žeravica, Vladimir Cvetković i drugi iz Srbije, Ivo Daneu i Boris Kristančič iz Slovenije, Josip Đerđa i Nikola Plećaš iz Hrvatske. Tu su i saigrači iz italijanske Petrarke Francesco Varotto i Giuseppe Stefanelli, kao i rivali iz Španije Pedro Ferràndiz, Emiliano Rodriguez, Clifford Luyk.

Posle vrlo emotivne specijalne projekcije filma na Evropskom košarkaškom prvenstvu u Litvaniji i učešća na Filmskom festivalu u Palermu na kome je osvojio dve nagrade (za najbolji strani film i najbolju režiju), film će od 17. februara moći da pogleda i publika u bioskopima širom Srbije.

Film je snimljen u produkciji kompanija „ReKreativno“ i „Gargantua“ i koprodukciji sa „Arkadena“ studiom iz Slovenije. (danubeogradu.rs)