Izdvajamo
Naslovna » Izlasci » Film » Žućko, priča o Radivoju Koraću

Žućko, priča o Radivoju Koraću

Igrano-dokumentarni film scenariste i reditelja Gordana Matića „Žućko, priča o Radivoju Koraću“ premijerno će biti prikazan u četvrtak, 16. februara od 20.30 u Sava centru (Milentija Popovića 9).

Ovo je film o prvoj svetskoj košarkaškoj zvezdi sa ovih prostora, o njegovoj izuzetnoj sportskoj karijeri, ali i fascinantnoj ličnosti. Ovo je priča i o jednom vremenu, o zemlji koje više nema, bivšoj Jugoslaviji koja je tokom 50-tih i 60-tih godina 20. veka počela da se otvara prema Zapadu preko sporta, muzike, filma, mode, a te nove trendove donosio je upravo Korać.

Naratori u filmu su Aleksandar Saša Đorđević i Milenko Tepić. Dokumentari deo filma, pored arhivskih materijala, daje autentična svedočanstva o Koraću kroz razgovore sa Žućkovom porodicom, prijateljima, saigračima, poštovaocima iz zemlje i inostranstva. Sagovornici u filmu su velikani evropske i svetske košarke – Bora Stanković, Ranko Žeravica, Vladimir Cvetković i drugi iz Srbije, Ivo Daneu i Boris Kristančič iz Slovenije, Josip Đerđa i Nikola Plećaš iz Hrvatske. Tu su i saigrači iz italijanske Petrarke Francesco Varotto i Giuseppe Stefanelli, kao i rivali iz Španije Pedro Ferràndiz, Emiliano Rodriguez, Clifford Luyk.

Posle vrlo emotivne specijalne projekcije filma na Evropskom košarkaškom prvenstvu u Litvaniji i učešća na Filmskom festivalu u Palermu na kome je osvojio dve nagrade (za najbolji strani film i najbolju režiju), film će od 17. februara moći da pogleda i publika u bioskopima širom Srbije.

Film je snimljen u produkciji kompanija „ReKreativno“ i „Gargantua“ i koprodukciji sa „Arkadena“ studiom iz Slovenije. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.