Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » 4. Beogradska prolećna klavirska fešta

4. Beogradska prolećna klavirska fešta

Festival posvećen umetnosti muziciranja na jednom od najpopularnijih instrumenata sveta biće održan od 11. do 15. marta pod sloganom „Debisi – pesnik klavira“, u čast obeležavanja 150 godina od rođenja slavnog francuskog kompozitora (1862-1918).

Na otvaranju 4. Beogradske prolećne klavirske fešte, u Kolarcu (Studentski trg 5) 11. marta od 20.00, nastupiće Simfonijski orkestar vroclavske filharmonije „Vitold Lutoslavski“ pod upravom dirigenta Vladimira Kirađijeva. Solisti na koncertu su pijanisti Bertran Žiro (Klod Debisi – Fantazija za klavir i orkestar), Frank Vaser (Džon Kejdž – Koncert za klavir i orkestar), kao i Ljubica Stojanović, koja će premijerno izvesti novo delo srpske kompozitorke Ane Mihajlović „Sujeverna minijatura“, za klavir i orkestar, koje je nastalo kao porudžbina Jugokoncerta.

Na zatvaranju, u četvrtak 15. marta u Kolarčevoj zadužbini od 20.00, nastupiće po prvi put u Beogradu slavni kineski pijanista Jundi Li, najmlađi pobednik takmičenja „Frederik Šopen“ (kao osamnaestogodišnjak, 2000. godine). Ulaznice za ova dva koncerta mogu se kupiti na blagajni Kolarčeve zadužbine po popularnim cenama. (danubeogradu.rs)

 

PROGRAM

Nedelja, 11. mart (20.00); Kolarčeva zadužbina – otvaranje
Simfonijski orkestar vroclavske filharmonije „Vitold Lutoslavski“
Dirigent: Vladimir Kirađijev
Pijanisti: Bertran Žiro, Frank Vaser i Ljubica Stojanović
Kompozicije K. Debisija, Dž. Kejdža, A. Mihajlović i V. Lutoslavskog
Simfonijski orkestar Vroclavske filharmonije osnovan je 1954. godine, u gradu bogate muzičke tradicije. Nastupa u najprestižnijim koncertnim dvoranama širom sveta kao što su Linkoln centar u Njujorku, Kimel centar u Filadelfiji, Musikferajn u Beču, Tonhale u Cirihu, Festšpilhauz u Salcburgu i Konserthebau u Amsterdamu. Takođe, orkestar je čest gost uglednih muzičkih u Poljskoj i inostranstvu.
Mnogi slavni umetnici su nastupali sa orkestrom Vroclavske filharmonije, a između ostalih dirigenti Kurt Mazur, Kšištof Penderecki, Pjer Kolombo, Pol Gudvin, Karlo Ceki, i solisti Marta Argerič, Midori, Kristijan Cimerman, David i Igor Ojstrah, Najdžel Kenedi, Aleksandar Rudin, Grigorij Sokolov…
Ulaznice po cenama od 100, 200 i 300 dinara na blagajni Kolarčeve zadužbine.

Ponedeljak, 12. mart (20.00); sala – naknadno
Pijanista Ipacio Ponceta
Kompozicije D. Skarlatija, L. van Betovena, F. Šuberta, F. Mendelsona, F. Šopena i F. Lista.

Utorak, 13. mart (18.00); sala Muzičke škole „Stanković“
Koncert mladih srpskih pijanista
Veče klavirske muzike Kloda Debisija

Utorak, 13. mart (20.00); Kolarčeva zadužbina
Pijanista Stefan Ćirić
Kompozicije F. Šuberta, K. Debisija, R. Šumana i M. Ravela

Sreda, 14. mart (20.00); Svečana sala Skupštine grada
Pijanista Ig Lekler: Debisi – pesnik modernog doba
Prelidi za klavir (I sveska) K. Debisija i kompozicije savremenih autora nastale kao posvete Debisijevim Prelidima.

Četvrtak, 15. mart (20.00); Kolarčeva zadužbina – zatvaranje
Pijanista Jundi Li
Na programu beogradskog koncerta su, između ostalog, neke od najlepših kompozicija Frederika Šopena kao što su Nokturna ili Andante spianato i Velika briljantna poloneza.
Ulaznice po cenama od 300, 600 i 900 dinara na blagajni Kolarčeve zadužbine.
Jundi Li (Yundi Li) stekao je svetsku slavu kada je, kao osamnaestogodišnjak, postao najmlađi ikada pobednik prestižnog takmičenja „Frederik Šopen“ u Varšavi, 2000. godine. Od tada, uživa reputaciju vodećeg interpretatora Šopenove muzike.
Jundi Li nastupa sa najboljim svetskim orkestrima kao što su Berlinska filharmonija, orkestar Marinskog teatra, Bečka filharmonija, Londonski simfonijski orkestar, i u najpoznatijim koncertnim dvoranama (Konserthebau u Amsterdamu, Tonhale u Cirihu, Rojal festival hol u Londonu, Karnegi hol u Njujorku, sala Herkules u Minhenu, Teatro San Karlo u Napulju, sala Plejel u Parizu, Santori dvorana u Tokiju itd). Prvi je kineski umetnik koji je snimio CD uživo sa Berlinskom filharmonijom i Seiđijem Ozavom, 2007. godine.
Novembra 2011. je nastupio na gala koncertu slavnog kineskog kompozitora Tan Duna u tokijskoj Santori dvorani. Marta 2012. će održati veliku evropsku turneju u okviru koje nastupa prvi put u Beogradu.