Naslovna » Izlasci » Izložbe » Berlinska soba u „Cvijeti“
Berlinska soba
Berlinska soba

Berlinska soba u „Cvijeti“

Od 16. februara (19.00) do 11. marta u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ (Mali Kalemegdan 1) biće otvorena izložba „Berlinska soba“.

Biće predstavljena dela umetnika sa Balkana, koji žive i rade u Berlinu. Njihove fotografije, skulpture i video radovi odražavaju dijalog umetnika sa starom i novom domovinom, kao i napetost između sadašnjosti i prošlosti.

Berlin je jedan od najaktivnijih evropskih gradova sa međunarodnim ugledom u pogledu umetničke avangarde. Srazmerno tome, Balkan predstavlja domovinu mnogih, važnih umetnika, koji uživaju međunarodni ugled. To je situacija koja često proizilazi iz okolnosti koje se odnose na restruktuisanje u ovoj regiji i njene posledice. Taj međuprostor trajnog prelaznog stanja između dva sveta predstavlja u nekom pogledu „Berlinsku sobu“.

Kustos Birgit Hoffmeister predstavlja umetnike i umetnice sa Balkana koji govore o domovini i tuđini, a to su: Silva Agostini (Albanija), Maja Bajević (Bosna i Hercegovina), Šejla Kamerić (Bosna i Hercegovina), Kristina Leko (Hrvatska), Dan Mihaltianu (Rumunija), Tanja Ostojić (Srbija), Milovan Destil Marković (Srbija), David Rych (Austrija), Yorgos Sapountzis (Grčka), Evanthia Tsantila (Grčka), Nasan Tur (Turska) i Mariana Vassileva (Bugarska). (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.