Naslovna » Izlasci » Film » Češki film šezdesetih – u osvit Praškog proleća

Češki film šezdesetih – u osvit Praškog proleća

Od 6. do 22. februara u Velikoj sali Doma kulture „Studentski grad“ (Bulevar Zorana Đinđića 179) biće organizovan ciklus „Češki film šezdesetih – u osvit Praškog proleća“.

Tokom pedesetih godina snimljeno je dosta značajnih filmova koji su bili svojevrsna prethodnica češkom Novom filmu šezdesetih. Impozantan je spisak imena reditelja koji su debitovali, među njima su Vojćeh Jasni, Fratišek Vlačil, Karel Kahina…

Sa starijim autorima, među koje spadaju Vaclav Krška, Jan Kadar i Elmar Klos, snimili su opus koji je promenio konvencionalnu produkciju. Izazov je bio u sledećem: pokušati da se sagleda realno stanje u savremenom društvu i poznati češki lirizam primeniti na aktuelne humanističke teme. Nekoliko filmova nastalih u ovoj dekadi je1959. zabranjeno posle preispitivanja na specijalnoj konferenciji, a smenjen je i šef studija Barandov. Neki od njih su, međutim, nastavili s doprinosom češkom i svetskom filmu i tokom sledeće decenije, ponajviše dvojac Kadar-Kloss Oskarom nagrađenim filmom Trgovina na korzou.

Međutim, tokom1963. pojavila se grupa mladih reditelja i snimila svoje prve filmove s idejom da njihova dela reflektuju društvene tokove na neuobičajen način, fokusirajući se na svakodnevni život kroz sudbine antiheroja. Svi su na različite načine bili pod uticajem tada nadolazećeg Cinema verite-a i ranijeg neorealizma. U toj grupi naklonjenoj realizmu isticali su se Miloš Forman, Vera Hitilova, Ivan Paser, Jaroslav Papušek, Jirži Mencl. U njihovim filmovima svoju priliku dobili su i naturščici, a stil koji su formirali je bio slobodan pristup narativu, kao i nekonvencionalna upotreba kamere koja snima svakodnevno okruženje češkog socijalističkog čoveka. (danubeogradu.rs)

 

PROGRAM

Ponedeljak 6. februar (20.00) Crni Petar
Utorak, 7. februar (20.00) Ljubavi jedne plavuše
Sredа, 8. februar (20.00) Gori, moja gospođice
Utorak, 14. februar (20.00) Intimno osvetljenje
Utorak, 21. februar (20.00) Trgovina na Korzou
Sreda, 22. februar (20.00) Hirovito leto