Naslovna » Izlasci » Izložbe » Crteži Tatjane Janković Nedelkov

Crteži Tatjane Janković Nedelkov

U Galeriji Feniks (Tadeuša Košćuška 28), od 21. februara (19.00) do 10. marta, biće otvorena izložba crteža Tatjane Janković Nedelkov.

Istoričar umetnosti Miloš Arsić kaže da su ovi crteži autentični u trajanju i značenju, i da se odupiru konvenciji prepoznavanja.

– Plastički krug crteža Tatjane Janković Nedelkov upućuje na proces odmeravanja vrednosti uzajamnih pozicija izabranih predmeta ili na suprotstavljene, često i usaglašene tačke dodira unutar samo jednog, izdvojenog predmeta. Zainteresovanost za „unutrašnju strukturu“ običnih, svakodnevnih, praktičnih stvari, upućuje na razloge bavljenja crtežom/slikom kao predstavom i kao znakom. Time se vizuelna ubedljivost neprekidno proverava funkcionalnom konstrukcijom unutrašnjeg organizma odabranog predmeta. Suprotno očekivanom „strogom pogledu sa distance“, umetnica pribegava intimnom prizoru predstave diskretnim nagoveštajima, aluzijama poetskih prožimanja života odabranih, samo njoj važnih stvari u sopstvenom vidokrugu sećanja. Oni kao predstave i kao znakovi, kao „prizori koji prizivaju ljude“, nikada ne ostaju sami, usamljenost jedne, uslovno mrtve prirode, ovde je zamenjena nostalgijom nje same kao melanholija drugih u imaginarnom ogledalu jednog, ničim ograničenog trenutka – komentariše Arsić. (danubeogradu.rs)