Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Ensemble Concertando u Palati Italija

Ensemble Concertando u Palati Italija

U sredu 22, i četvrtak, 23. februara od 20.00, Italijanski institut za kulturu (Kneza Miloša 56) organizovaće koncertna predavanja koja će održati Ensemble Concertando. Ulaz je slobodan.

Belkanto, melodrama i klasične popularne pesme predstaviće Simonida Miletić (sopran), Leonardo de Lizi (tenor), Pjerluiđi Ruđero (violončelo) i Lukrecija Projeti (klavir).

Tokom dva koncertna predavanja biće pokazane veze između muzičkog stila belkanto i popularnih klasičnih kompozicija. Naime, postoji jedna nit koja povezuje nastajanje najlepših i najčuvenijih arija italijanskog operskog repertora devetnaestog veka (koji je poznat pod evokativnim imenom „belkanto“) i ogromne produkcije popularnih pesama koje su stvarane tokom čitave istorije Italije, od srednjeg veka sve do danas.

Program koji predstavlja sugestivni spoj između ova dva značajna repertoara sastoji se iz dva dela: operskih arija, za glas i klavir ili za glas, violončelo i klavir, i popularnih klasičnih venecijanskih i napolitanskih pesama. Prisutni su najreprezentativniji autori belkantističkog stila, od Belinija do Rosinija i Verdija.

Narodna muzička dimenzija venecijanskih i napolitanskih pesama, intimna i jednostavna, analizirana je i predstavljena u dijalektičkom odnosu sa kompleksnom i scenskom dimenzijom melodrame, a ostaje sačuvana njena velika evokativna i ekspresivna moć kojom su se mnogi kompozitori nadahnjivali u svojim ostvarenjima. (danubeogradu.rs)