Naslovna » Izlasci » Film » Francuski filmski karavan 2012: Zločin i misterije

Francuski filmski karavan 2012: Zločin i misterije

U Velikoj sali Doma omladine Beograda (Makedonska 22) od 17. do 19. februara biće realizovan program „Zločini i misterije“ u okviru Francuskog filmskog karavana 2012. Cena ulaznice je 100 dinara.

Ovo će biti drugačiji pogled na jedan od najpopularnijih filmskih žanrova – filmske krimiće francuske produkcije. Biće prikazan klasična ostvarenja, priznata remek dela, ali i najnoviji filmovi. Publika će videti dela velikih reditelja i glumačkih imena, od Bernara Tavernijea ili Izabel Iper, pa do novih zvezda velikog ekrana kao što su Gijom Kane ili Elizabet Devo.

Francuski institut za kulturu otvara 2012. godinu sa novim projektom pod nazivom Francuski filmski karavan. Od 17. februara, „karavan“ Francuskog instituta obići će dvanaestak gradova po Srbiji. Cilj ove filmske akcije je da više od šest hiljada gledalaca u celoj zemlji uživa u novijim i starijim produkcijama iz Francuske.

Francuski filma uživa ogroman ugled u Srbiji a Francuski institut neprestano radi na tome da bude još veći, podržavajući najčešće mnogobrojne filmske festivale u zemlji. Pored toga, već nekoliko godina, Francuski institut i DOB zajedno organizuju veoma popularne „Vikende francuskog filma“. Iz toga se izrodila ideja o putujućim mini revijama koje će omogućiti publici u celoj Srbiji da uživa i da se bolje upozna sa francuskom kinematografijom.

Ovi filmovi biće prikazani u gradskim kulturnim centrima, studentskim kinoklubovima, frankofonim udruženjima… Za većinu sala, ulaz na projekcije biće slobodan ili uz veoma pristupačne cene zahvaljujući tome što Francuski institut obezbeđuje autorska prava, prevod i titlovanje filmova.

U Novom Sadu, gde ogranak Francuskog instituta postoji od 2004. godine Francuski filmski karavan biće predstavljen u partnerstvu sa Cinema City i KCNS. „Zločini i Misterije“ biće prikazani 24. i 25. februara.

U Nišu, gde je ogranak Francuskog instituta otvoren još 2003. godine, Francuski filmski karavan će stići zahvaljujući partnerstvu sa Niškim kulturnim centrom, 11. i 12. aprila. U Pančevu će Francuski filmski karavan biti prisutan od 26. do 29. marta u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva… Ukupno je dogovoreno prikazivanje oko 200 projekcija tokom cele godine i u celoj Srbiji. (danubeogradu.rs)

PROGRAM U DOMU OMLADINE BEOGRADA

Petak, 17. februar (20.00) Nemoj nikome reći / Ne le dis à personne
Režija: Gijom Kane (Francuska, 2006.)
Igraju: Gijom Kane, Fransoa Klize, Mari-Žoze Kroz, Andre Disolije
Film koji je svetska kritika proglasila za jedan od najboljih krimića poslednjih godina – u svetskim okvirima. Složene misterije, neočekivani preokreti, živopisni likovi… Aleksova žena Margo žrtva je serijskog ubice. Osam godina kasnije, Aleks koji još nije preboleo taj gubitak dobija anonimni e-mail u kome se nalazi nedavno snimljena fotografija njegove žene…

Subota, 18. februar (18.00) Čišćenje / Coup de torchon
Režija: Bertran Tavernije (Francuska, 1981.)
Igraju: Filip Noare, Izabel Iper, Žan-Pjer Marijel
Remek delo slavnog reditelja sa velikim zvezdama nastalo po romanu klasika američkog trilera Džim Tompsona. Godina je 1938, francuska kolonija Zapadna Afrika. Lisjen Kordije jedini je policajac u gradiću. Prezren od svih zbog kukavičluka česta je meta izrugivanja. Posle izvesnog vremena, pretvara se u neumoljivog ubicu koji se oslobađa onih koji mu se podsmevaju…

Subota, 18. februar (20.00) Saučesnici / Complices
Režija: Frederik Mermud (Francuska, 2010.)
Igraju: Žilber Melki, Emanuel Devos, Nina Meris
Mnogo hvaljen mračni triler iz najnovije produkcije. Vensan i Rebeka su se zavoleli već na prvi pogled razmenjen u jednom sajber-kafeu. Sa nepunih 18 godina, gledaju na život potpuno bezbrižno. Dva meseca kasnije, Vensanov leš pronađen je u reci Roni, dok je Izabel nestala. Dvoje policajca kreću u potragu i otkrivaju zastrašujuće činjenice o naizgled običnim tinejdžerima…

Nedelja, 19. februar (18.00) Saučesnici / Complices

Nedelja, 19. februar (20.00) Časovničar iz Sent-Pola / L’horloger de Saint-Paul
Režija: Bertran Tavernije (Francuska, 1974.)
Igraju: Filip Noare, Žan Rošfor, Žak Deni
Nastao po Simenonovom romanu film je jedan od najboljih primera francuske škole krimića i imao je veliki uticaj na mlađe naraštaje reditelja. Mišel Dekomb je miroljubivi časovničar koji živi u lionskom kvartu Sent-Pol. Jednog jutra, dva policajca se pojavljuju na pragu njegove radionice i postavljaju mu pitanja o njegovom sinu…

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.