Naslovna » Izlasci » Sport » Gradske rekreacije: Kapuera i kung fu

Gradske rekreacije: Kapuera i kung fu

U četvrtak, 16. februara od 20.00, u Kulturnom centru „Grad“ (Braće Krsmanović 4) biće predstavljene (prezentacija i demonstracija) dve borilačke veštine koje su ostavile dubok trag u popularnoj kulturi.

Kapuera (capoeira) je afro-brazilska umetnička forma koja kombinuje elemente borilačke veštine, muzike, plesa, igre. Prvenstveno se napada šutevima, obaranjima, kolenima, laktovima i udarcima glavom. Neke škole podučavaju udarce rukom, ali oni nisu tako česti. Takođe, koriste se akrobacije i atletski pokreti za manevar oko partnera.

Muzika je sastavni deo kapuere. Postavlja tempo i stil igre koji se igra u okviru Rode (Hode). Neke pesme su o istoriji i priče poznatih kapuerista. Ostale pesme pokušaj da se inspirišu igrači da igraju bolje. Neke pesme su o tome šta se dešava u okviru Roda. Muzika se obično svira na dairama (pandeiro), bubnju (atabaque) i najvažnijem instrumentu koji se zove berimbau.

U svakom prirodnom pokretu ljudskog tela leži kung fu; kung fu je sve, ali i prvenstveno stanje svesti. Jedna beskonačna sekvenca izdvojena iz sveobuhvatnog kung fua, kao umetnosti življenja, borbeni je aspekt kung fua. Zapravo taj aspekt i smatramo za pojam „kung fu“. Borba nije samo u oružju i tehnici, već i u razumevanju i svesnoj toleranciji. Treba biti jak i izdržljiv borac u savlađivanju, unutrašnjih disciplina kung fua, koje su razumevanje i saosećanje. Možete biti tigar, zmaj, ždral, bogomoljka… ali biti čovek, dobar čovek, to je kung fu. Stil je nebitan, bitan je umetnik.

Ulaz je slobodan. (danubeogradu.rs)