Naslovna » Izlasci » Izložbe » Grafike Fransiska de Goje

Grafike Fransiska de Goje

U Institutu „Servantes“ (Čika Ljubina 19), od 24. februara (19.00) do 31. marta, biće otvorena izložba grafika Fransiska de Goje „Užasi rata i ratna fotografija“.

Jedan od najznačajnijih španskih slikara biće predstavljen kao preteča fotoreportera koji je grafikama nepristrasno beležio užase rata. Biće izložene 82 grafike koje su rađene u bakrorezu i pokazuju sav besmisao i užase rata, u ovom slučaju španskog rata protiv Napoleonovih trupa (1808–1814).

Fransisko de Goja bio je jedan od prvih umetnika koji je nepristrasno, poput fotoreportera koji će se pojaviti nakon njegove smrti, prikazivao bol, tugu i besmisao rata. Imao je tu sposobnost da objektivno osudi surovost obe strane i da kritikuje vladajuću klasu koja se ne ustručava da prolije tuđu krv. Grafike su grupisane u sedam celina sa ciljem da se pregledno prikažu osnovne teme i ideje koje je Goja razvijao kroz čitavu seriju: Front, Žrtve, Pogubljenja, Progonstva i pljačkanja, Glad, Žena i Posleratni period.

Ove grafike ističu se vizuelnom oštrinom i upadljivim osobenostima fotografije. Na otiscima genijalni Aragonac po prvi put stavlja akcenat na rušilačke posledice koje rat ima po civilno stanovništvo. Bezvremene slike koje se, dva veka kasnije, mogu primeniti na bilo koji ratni sukob u svetu kako bi posvedočile o besmislu koji rat uvek predstavlja.

Izložbu, koja doprinosi proslavi 50. godišnjice dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, velikom proučavaocu i ljubitelju Goje, otvoriće direktor Instituta „Servantes“ Antonio Lasaro Gosalo i kustos izložbe Huan Bordes. Postavka je organizovana u saradnji sa Akademijom lepih umetnosti San Fernando iz Madrida, a već dve godine putuje svetom. (danubeogradu.rs)