Naslovna » BG servis » Istaknuti sportisti dobili svoje ulice u Beogradu

Istaknuti sportisti dobili svoje ulice u Beogradu

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda odlučila je da određeni broj ulica u prestonici ubuduće nosi imena istaknutih ličnosti, među kojima je veliki broj zaslužnih sportista, izjavio je predsednik te komisije Slobodan Stanimirović.

On je naglasio da na taj način prestonica želi da se oduži onima koji su svojim vrhunskim radom i rezultatima prezentovali glavni grad Srbije i nekadašnje Jugoslavije.

Odlučeno je da ulicu dobije Momčilo Tepavica, prvi učesnik olimpijskih igara u Atini 1896. godine i prvi osvajač medalje na istom takmičenju, Dušan Milošević, olimpijac koji je kao trkač na 100 metara predstavljao Kraljevinu Srbiju u Stokholmu 1912. godine, kao i njegov kolega Dragutin Tomašević, koji je na istom takmičenju bio učesnik maratona.

Svoju ulicu dobio je i fudbaler Branislav Stanković, koji je zapaženo igrao za SK „Slavija“, BSK, FK „Crvena zvezda“ i reprezentaciju Jugoslavije, a zbog specifičnog stila igre i džentlmenskog ponašanja na terenu stekao nadimak Ambasador. Kada je reč o dodeli imena ulici po proslavljenom fudbaleru Crvenu zvezde Rajku Mitiću, Stanimirović je pojasnio da je bilo više predloga članova komisije.

– Želja nam je da odluka bude jednoglasna. Zato će odluka o dodeli ulice proslavljenom fudbaleru biti doneta na nekoj od narednih sednica – ukazao je Stanimirović.

On je dodao da je, između ostalih, ulicu dobio i Milan Gale Muškatirović, istaknuti vaterpolo igrač, njegov kolega Časlav Veljić, Zoran Janković, Vlada Bjelić i Mirko Sandić. Takođe, kako je naveo, Mihovil Kapetanić Miša, član Stonoteniskog saveza Jugoslavije, Evropskog stonoteniskog saveza, Svetske stonoteniske federacije i doživotni počasni predsednik Balkanskog stonoteniskog saveza, kao i Ljubomir Ivanović, član Rvačkog saveza Jugoslavije. Ulicu je dobio majstor džudoa Radomir Kovačević Džigi, kao i Ante Lambaša, jedan od osnivača Vaterpolo kluba Partizan. Takođe i košarkaš BSK-a i državni reprezentativac Miodrag Nikolić Sija.

Stanimirović je dodao da od 1. februara ulicu u Beogaradu ima i istaknuta srpska naučnica Mileva Marić Ajnštajn, dok su dva platoa u prestonici ponela ime po Raši Livadi i Soji Jovanović. (Beoinfo)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.