Naslovna » Izlasci » Festivali » IX Nordijska panorama

IX Nordijska panorama

Od 17. do 21. februara, u Dvorani Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6) i DK „Studentski grad“ (Bulevar Zorana Đinđića 179) biće održan IX filmski festival Nordijska panorama. Na ovogodišnjem festivalu, pored 27 kratkih, dokumentarnih i animiranih filmova, prvi put će biti i prikazana dva posebna programa: „Laponski kratki film“ i „Nordijski dečiji film“.

Tradicionalnu filmsku manifestaciju već osmu godinu uzastopno priređuju Balkankult fondacija i Kulturni centar Beograda i prikazuju godišnju filmsku produkciju nordijskog regiona. Programski i sadržajno se oslanja na Nordisk panoramu – filmski festival pet gradova, koji se svake godine u septembru održava u drugoj nordijskoj zemlji.

Ovogodišnja, Nordijska panorama 2012 donosi najnovije i najsvežije ideje mladih filmskih umetnika, kao i nova ostvarenja iskusnih i priznatih stvaralaca prikazanih na 22. Nordisk panorami. Mnogi od ovih filmova su već nagrađivani na evropskim festivalima. Konstantna produkcija dinamičnih i renomiranih dokumentarnih filmova iz nordijskih zemalja koja je u stalnom porastu, uspešno objedinjuje globalna, politička i socijalna pitanja sa intimnim i ličnim aspektom, pri čemu se od samog početka stvaralačkog procesa do postprodukcije sve više akcenat stavlja na profesionalizam.

Selekciju filmova o Laponcima (Sami narod) čini 11 kratkih filmova (u ukupnom trajanju od 92 minuta) koji su inspirisani laponskom kulturom i identitetom. Region Laponije obuhvata veliku geografsku oblast na severu Evrope preko granica Norveške, Švedske, Finske i Rusije. Laponski narod ima zajednički jezik i neguje tradicionalan način života, te su nezavisni u pogledu kulture u odnosu na većinske narode ovih zemalja. Laponsku manjinu čini otprilike 75.000 ljudi, od kojih 40.000 živi u Norveškoj. U društvu gde vlada tržišna ekonomija i gde su zaštićena vlasnička prava, ima sve manje mesta za tradicionalan način života Sami naroda, koji se zasniva na osećanju pripadanja zajednici i očuvanju prirode. Program „Nordijski dečiji film“ čini četiri filma u trajanju od 59 minuta.

Ovogodišnji festival odlikuju još neke novine: dve izložbe su deo njegovog programa. U Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda (Trg Republike 5/I), od 21. februara do 4. marta, otvara se izložba poznatog islandskog fotografa Ragnara Akselsona Raksa „Island, između vatre i leda“. Ova izložba predstavlja autorov fotografski esej o rodnom Islandu, u kojem se smenjuju dramatično različiti predeli i prizori života okovani ledom i prave erupcije prirode. Ali, Raks je prisutan i u filmskog programu Festivala kao glavni junak filma „Poslednji dani Arktika“, koji dokumentaristički beleži njegov rad dok snima ljude, uglavnom farmere, ribolovce i lovce, suočene sa teškim uslovima života u udaljenim predelima na Grenlandu.

Takođe u okviru Nordijske panorame 2012, u Centru za kulturnu dekontaminaciju, od 17. do 20. februara, biće prikazana video-zvučna instalacija norveške umetnice Ingrid Berven Strast i polemika (Pasjon og Polemikk) u kojoj dvanaest kritičara odgovara na 15 pitanja koje im je umetnica zadala. Pitanjima preispituje ulogu i značaj kritike u savremenoj umetnosti i društvu upošte, dotičući se istovremeno problema roda, demokratije, kapitalizma i konzumerskog društva. Odgovori prikazani istovremeno na šest projekcija proizvode kakofoniju glasova i mnoštvo vizuelnih slika stvarajući utisak da se kritičari naizgled neuspešno bore da osvoje nezavistan prostor u kojem bi mogli da neometano iznesu svoje poglede.

Filmski program devetog festivala Nordijska panorama osmislilo je dvoje selektora, Jing Haas, saradnica Filmkontakt Nord iz Kopenhagena, i Dimitrije Vujadinović iz Balkankult fondacije. Posle premijernog prikazivanja u Kulturnom centru Beograda i DK „Studentski grad“, filmovi će, kao i u prethodnim izdanjima Festivala, tokom 2012. biti prikazani i u drugim u gradovima Srbije (Niš, Novi Sad, Zrenjanin, Obrenovac, Čačak, Leskovac, Zaječar, Kraljevo).

Prodaja ulaznica je od 14. februara od 16.00 do 21.00 u Kolarčevoj 6. Cena ulaznice je 200 dinara. (danubeogradu.rs)

PROGRAM

DVORANA KCB
Petak, 17. februar
(19.00) Poslednji norveški trol, Velika greška, Las Palmas, Šteta, Finska priča, Mirovne snage
(21.00) Poslednje poglavlje

Subota, 18. februar
(17.00) Program dečjih filmova: Štuka Sid, Poziv na igru, Jelka, Poslednji norveški trol
(19.00) Jezičak, Venera, Dva prijatelja, Svim mojim prijateljima, Jeni, Nerođena ptica
(21.00) Lagodan život

Nedelja, 19. februar
(17.00) Golman Liverpula
(19.00) Laponski program: Vetar šapuće, nekog ima iz tundre; Mod, latinski superheroj u nemogućoj misiji; Strankinja u domovini; Rokabili; Zov mladunca irvasa; Prilično ružna žaba; Čovek je rođen u moru; Nasleđe; Tundra Arvas; Baka se spotakla; Princeza irvasa
(21.00) Pogledaj me, Hvatač duše

Ponedeljak, 20. februar
(19.00) Klik i porodica; Božićno prase; Kako se beru maline; Poslednji dani Arktika
(21.00) Blizanci

Utorak, 21. februar
(19.00) Aranda; Zamislite Emanuela
(21.00) Ona je plavuša kao i ja; Zemlja svinja

DOM KULTURE „STUDENTSKI GRAD“
Subota, 18. februar
(19.00) Poslednji norveški trol; Velika greška (animirani); Las Palmas (kratki igrani); Šteta (kratki igrani); Finska priča 2011 (kratki igrani); Mirovne snage (kratki igrani)
(21.00) Poslednje poglavlje (dokumentarni)

Nedelja, 19. februar
(19.00) Jezičak (animirani); Venera (animirani); Dva prijatelja (animirani); Svim mojim prijateljima (kratki igrani); Dženi (kratki igrani); Nerođena ptica (kratki igrani)
(21.00) Lagodan život (dokumentarni)

Ponedeljak, 20. februar
(19.00) Laponski program: Vetar šapuće, nekog ima iza tundre (dokumentarni); Mod, laponski superheroj u nemogućoj misiji (animirani); Strankinja u domovini (dokumentarni); Rockabilly (eksperimentalni); Zov mladunaca irvasa (dokumentarni); Prilično ružna žaba (animirani); Čovek je rođen izvan (eksperimentalni); Nasleđe (dokumentarni); Tundra of Árvas (kratki igrani); Baka se spotakla (animirani); Princeza irvasa (dokumentarni)
(21.00) Pogledaj me (dokumentarni); Hvatač duše (dokumentarni)

Utorak, 21. februar
(19.00) Klik i porodica (animirani); Božićno prase (animirani); Kako se beru maline (dokumentarni); Poslednji dani Arktika (dokumentarni)
(21.00) Blizanci (dokumentarni); Aranda (dokumentarni)