Naslovna » Izlasci » Izložbe » Kroz duhovnu prizmu stvarnosti

Kroz duhovnu prizmu stvarnosti

Treća samostalna izložba Vladimira Alandera „Kroz duhovnu prizmu stvarnosti“ biće otvorena od 20. (20.00) do 29. februara u UK „Parobrod“ (Kapetan Mišina 6a).

Umetnik je pokušao da zabeleži „ogledalo duše“ posmatrajući čovekove nedoumice i sukob energija i ustanovio da sve ono što se zbiva u našem spoljašnjem i unutrašnjem biću može da se iskaže kroz metaforu prizme koja je u nama.

Istoričarka umetnosti Tina Marić tim povodom napisala je:
– Autor nastoji da u svojim radovima, kao kroz zamišljenu prizmu, iskaže segmente sopstvenih uglova posmatranja koji se prelamaju. On svoje motive-likove modeluje kao što vajar stvara svoje skulpture, u zanosu, snažnim, ekspresivnim potezima. Njegove slike nastaju brzo, u jednom dahu, kao rezultat naboja trenutka, inspiracije, ekstaze. Budući da njegova dela izrastaju iz imaginacije umetnika a ne prema modelu, teme deluju kao da su nehotično, bez mnogo racija, spontano stigli iz dubokih sfera umetnikovog Demiurga. Na nekim platnima, postavljeni naglašeno, motivi glava i figura životinja, naslikani su spontano, uhvaćeni u pokretu, ali ne kao zamrznuti prizori, već kao jedna u nizu faza kretanja u snažnom naboju da nastavi svoj put. Na ovaj način postavljajući i tertirajući teme slika umetnik uspostavlja vezu sa samim počecima likovne umetnosti, najstarije zabeležene tvorevine duha koje poznajemo… (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.