Naslovna » BG svaštara » Kultura sporta, razonode i navijanja: „Partizan ili Zvezda“

Kultura sporta, razonode i navijanja: „Partizan ili Zvezda“

U petak, 17. februara od 19.00, u Klubu Doma omladine Beograda (Makedonska 22) biće održana tribina „Partizan ili Zvezda“. Govoriće: Petar Ilić Ćirilo (reditelj), Dušan Nedeljković Glavonja (književnik), Slobodan Georgijev (novinar), Zoran Pavić (novinar).

Poreklo moderne kulture navijanja na našim prostorima nikad nije do kraja rasvetljeno. Kao prilog ovoj raspravi i sa željom da se podstakne dijalog i javno sećanje na početke ovog fenomena, po prvi put javno će biti prikazan dokumentarni film nastao 1983. godine za RTV Beograd – „Partizan ili Zvezda“, autora Andrije Dimitrijevića. Autor je verno dočarao atmosferu, raspoloženje i način razmišljanja članova prvih organizovanih navijačkih grupa kod nas, sa početka osamdesetih. Pomenuta forma potkulturnog povezivanja pre ovog doba nije bila poznata u našoj zemlji – ona se pojavljuje kao deo procesa društvenog otvaranje nekadašnje Jugoslavije posle 1980. godine i do danas se pretvorila u značajan socijalni fenomen koga podjednako prate široka, ne samo sportska, javnost, nego i mediji i bezbednosne strukture.

Ispovesti, razgovori i anegdote iz života navijača navedenog perioda poslužiće kao povod za širu diskusiju na temu porekla i kasnije uloge navijačkih grupa u društvenom životu kod nas. Poredeći polazne tačke i iskustva od kojih se krenulo, sa današnjom situacijom i atmosferom oko navijačkih grupa, kao i sa specifičnim iskustvima iz drugih zemalja, govornici će pokušati da odgovore na mnogobrojna pitanja koja se stalno pojavljuju u vezi sa ovim fenomenom. Od autentičnog navijanja do instrumentalizacije za političke i druge ciljeve, sve teme su otvorene. Govornici su svedoci i učesnici zbivanja, posmatrači i navijači. (danubeogradu.rs)